Priština – Uoči zvaničnog početka predizborne kampanje za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu 11. juna, poznavaoci političkih prilika ističu da će kampanja biti neprijatna, te da ne očekuju da će ona doneti neka od rešenja nagomilanih problema građana.

Analitičar Fadil Lepaja kaže da je kampanja započela još pre izglasavanja nepoverenja vladi, odnosno pre raspisivanja izbora i da je najveće iznenađenje koalicija doskorašnjih političkih protivnika.

“Oni žele vlast po svaku cenu i vlast ih je okupila dok neki misle da se tu radi o Specijalnom sudu, treći manje – više, što je i moje stanovište, da PDK nije imao glasove za demarkaciju i projekte koje je preuzeo na sebe, pa su išli na to da obnove ekipu koja će glasati te njihove pakete”, dodaje Lepaja.

S druge strane, način na koji će srpske partije na Kosovu voditi kampanju umnogome će uticati na izlaznost građana srpske nacionalonosti na izbore, smatra politikolog Stefan Filipović.

On ističe da je greška što nije postignut konsenzus Srba oko vitalnih pitanja, dodajući da u trenutnoj konstalaciji političkih subjekata to prosto nije ni bilo moguće. “Neko bi rekao da su to nacionalna pitanja, ovde su to životna pitanja, hoćemo li ili nećemo da živimo, hoćemo ili nećemo da postojimo, jer je broj Srba na Kosovu sveden na taj nivo da je šest političkih subjekata koji će participirati luksuz, koji niko nije smeo da dozvoli”, naglašava Filipović.

Mnogo je otvorenih pitanja, od visokopolitičkih i ekonomskih, do društvenih i onih najosnovnijih problema u zajednicama, a malo je rezultata, pa će mnogi tokom predizborne kampanje izbegavati argumente, zaključuju politički poznavaoci prilika na Kosovu, prenela je RTK2.

Kako prenose srpski portali na KiM, veliki broj srpskih kandidata za poslanike koji nisu kandidovani ispred Srpske liste odlučio je da povuče svoju kandidaturu na predstojećim izborima za kosovski parlament, prenose srpski portali na Kosovu i Metohiji.

Kandidaturu su, kako se navodi, povukli Goran Milićević, Milan Kostić, Zlatko Sekulić i Biserka Kostić sa liste Progresivne demokratske stranke, a u njihovom zajedničkom saopštenju navodi se da tu odluku donose u interesu srpskog naroda na KiM.

“Ovim putem pozivamo sve naše prijatelje, drugove, kumove da stanemo pod jedan srpski barjak i ne dozvolimo da pojedni Srbi koji su pod komandom određenih albanskih krugova budu glasani na parlamentarnim izborima, i tako nakon ulaska u Skupštinu Kosova izglasaju sa Albancima sve ono što je protiv interesa nas Srba koji živimo na prostorima KiM”, navodi se u saopštenju.