Beograd – Turske firme su jako zainteresovane za Srbiju jer im pruža najbolje uslove za strane investitore u regionu, trenutno imamo negde oko 12 ili 13 turskih investitora koji su otvorili fabrike u Srbiji i očekujemo da će taj broj da se duplira do kraja godine, rekao je je danas Aleksandar Međedović, član Tursko-srpskog biznis saveta.

On je u izjavi za Tanjug na međunarodnom skupu “Bečki ekonomski razgovori-beogradski sastanak”, koji organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije(SES) rekao da su se pre pet godina desile radikalne promene i da su turske firme krenule da shvataju ozbiljno mogućnosti koje imaju u Srbiji.

“Krenule su manje investicije na jugu Srbije u oblasti tekstila, i to je onda krenulo kao lavina koja se lagano širi”, naveo je Međedović.

On je dodao da treba prepoznati Tursku kao veliku ekonomsku silu, koja je trenutno šesnaesta ekonomija na svetu po veličini i po autputu.

“To je jedna izuzetno važna pozicija i ako se ta ekonomija interesuje za ovaj region, trebalo bi da se na to gleda kao na nešto pozitvno, jer iza toga stoji veliki potencijal za saradnju i ekonomski razvoj. Ja iz svog iskusta mogu da kažem da je interes povećan u zadnjih nekoliko godina, kao i da je pre par godina zainteresovanost bila jako niska, pre deset godina niste imali gotovo nijednu investiciju u Srbiji koja je došla iz Turske”, naveo je Međedović.

Upitan šta je od ključne važnosti za razvoj ekonomija zemalja u regionu, on je rekao da je jedina šansa da budemo slični i da trčimo za velikim ekonomijama da se ujedinimo i što manje prepreka postavimo jedni drugima u regionalnoj saradnji.

“Teritorija Balkana je velika, ali ekonomija svake zemlje zasebno mala. To ne može da živi u ekonomskom smislu, ako pogledate koje su cifre iz BiH ili iz Albanije ili Crne gore, pa čak i iz Srbije, to ne može da se uporedi sa svetskim ekonomijama poput Nemačke, Francuske Španije, zato je međusobna saradnja ključna”, zaključio je Međedović.