Beograd – Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata general-pukovnikom Hamadom Mohamedom Tanijem Al Rumaitijem, u razgovoru je konstatovano da dobri politički odnosi dveju zemalja predstavljaju osnov za uspostavljanje bolje saradnje u oblasti odbrane.

Sagovornici su, takođe, konstatovali da su moguće oblasti, za razvoj i inteviziranje saradnje, vojnoekonomska i naučnotehnička, ali i vojno-vojna saradnja, o kojoj je bilo više reči prilikom sastanka načelnika generalštabova Srbije i UAE.

Đorđević je predstavio svom sagovorniku vojno-školske, vojnomedicinske, istraživačke, razvojne i opitne kapacitete sa kojima raspolažu Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i istakao spremnost da partnerskim državama predstavimo potencijale Srbije za saradnju u oblasti odbrambenih tehnologija i za rad na zajedničkim projektima istraživanja, razvoja i proizvodnje.

Đorđević je naglasio da unapređenje kapaciteta preduzeća Odbrambene industrije Srbije vidimo kao zamajac razvoja privrede cele zemlje i podizanja njene tehnološke baze.

Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnim izazovima današnjice, te je obostrano iskazano uverenje da će, uz zajedničke napore međunarodne koalicije, doći do normalizacije i poboljšanja bezbednosne situacije na teritorijama onih zemalja na kojima deluje Islamska država.

Ministar je rekao da se doprinos Srbije u borbi protiv te međunarodne pretnje ogleda, pre svega, u spremnosti na razmenu informacija obaveštajno-bezbednosnih službi, jer je od suštinske važnosti zajedničko preventivno delovanje.

U vezi sa tim, tema razgovora bio je fenomen migrantske krize, koja je pokazala uzajamnu povezanost prostorno veoma udaljenih regiona i potvrdila činjenicu da se bezbednosni izazovi do te mere prepliću da se bezbednost jednog regiona ne može posmatrati izolovano od ostatka sveta, rekao je ministar Đorđević.

On je naglasio da iako nije članica EU, već samo kandidat, Srbija nastoji da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruža adekvatan odgovor na aktuelnu krizu, u kome su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije snažna podrška ostalim državnim organima.