INVAZIJA KRPELJA U NOVOM PAZARU! video

Novi Pazar – Novopazarskoj Hitnoj sluzbi javlja se sve veći broj pacijenata zbog ujeda krpelja. Lekari savetuju svima koji se susretnu sa ovim problemom da se obavezno jave Hitnoj sluzbi i da ne pokušavaju sami da uklanjaju krpelje. Ovi insekti su prenosioci lajamske bolesti i zbog toga njihov ujed ne treba olako shvatiti.

U ovo doba godine, veliki broj ljudi svoje slobodno vreme provodi u prirodi i na otvorenom, pa je povećana opasnost od ujeda krpelja. Lekari kažu da pacijenti ne bi trebalo sami da uklanjaju krpelj , već da je neophodno da zatraže lekarsku pomoć. Tokom prethodnih dana, povećan je broj onih koji se zbog ovog problema javljaju novopazarskoj hitnoj sluzbi, kaže dr Elvira Lukač Radončić.

“Sve je veći broj onih, koji se zbog ujeda krpelja javljaju kod nas. Najviše je takvih pacijenata tokom vikenda, kada je uglavnom i vreme izleta”, kaže Luakč Radončić.

Bolesti koje prenose krpelji nazivaju se bolestima žarišta, jer se krpelji nalaze u određenim zonama. Ne mora se svako ko je inficiran razboleti, ali opasnost od zaraze povećava se višestrukim i čestim ubodima krpelja.Na mestu ugriza krpelja može se pojaviti manje crvenilo i otok koji potraje nekoliko dana uz blag svrab.