Beograd – Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS da će se Srbija zbog izjave bivšeg šefa verifikacione misije OEBS na KiM Vilijama Vokera da radi na projektu stvaranja “Velike Albanije” obratiti Ujedinjenim nacijama. “Naravno, trebalo bi da se obratimo”, istakla je ministarka Joksimović.

“Projekat ‘Velike Albanije’ nije samo problem Srbije. Uključuje teritoriju nekoliko zemalja Balkana i mislim da sve nas to treba da brine”, kazala je Jadranka Joksimović, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministarka je ocenila da je izjava Vokera dokaz da projekat “Velike Albanije” nije samo projekat sa kojim se “flertuje” u vreme izbora, već nešto što postoji.

“Mislim da sada imamo dobru argumentaciju, dodatnu u rukama da pokažemo EU”, kazala je Joksimovićeva.

Komentarišući najave da bi bivši specijalni izaslanik za Kosovo Marti Ahtisari i bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt mogli biti deo tima Prištine u pregovorima sa Beogradom Joksimović je rekla da lobiranje postoji i da je legitimno ali da je pominjanje ovih ličnosti indikativno.

“Indikativno je da su to ljudi koji su u vreme svog mandata bili direktno vezani za dešavanja koja su proizvela brojne promene koje su bile na štetu Srbije. Mi sad možemo da vidimo da je to vrlo indikativan izbor”, kazala je Joksimovićeva.

Ona je rekla da građani ne treba da brinu i da je diplomatska pozicija Srbije sve bolja.

“I mi radimo i aktivni smo. I naša diplomatska pozicija je sve bolja”, kazala je Joksimović.

Ministarka za evropske integracije izjavila je da će EU opstati, da su i nedavni izbori u Austriji, Holandiji i Francuskoj pokazali da njeni građani još nisu odustali od evropske porodice, kao i da je i u interesu Srbije da nastavi evropskim putem.

“Mi teba da gledamo Srbiju i naše interese. Mislim da je i u ekonomskom, političkom i bezbednosnom smislu, zaista, naš interes da nastavimo taj put”, rekla je Joksimovićeva.

Srbija je do sada otvorila osam poglavlja i dva privremeno zatvorila, a Joksimović kaže da je relativno zadovoljna tom dinamikom.

“To je je solidna dinamika koja pokazuje da je Srbija ozbiljan kandidat. Nisam neko ko se zalaže za paket Zapadnog Balkana, mislim da ne treba, niti je realno, da svi uđu u EU u isto vreme. Onoliko koliko radimo toliko treba da budemo vrednovani da bi se proširenje zadržalo kao legitimni koncept i za građane EU”, naglasila je ministarka.

Ona je rekla da kriterijum treba da bude koliko radite, kao i da je Srbija po tome dobra i prednjači u odnosu na druge.

“Ne potcenjuem druge, ali Srbja radi dobro i odgovorno i mislim da je to prepoznato”, navela je ministarka.

Joksimović dodaje da je pitanje članstva nešto drugo, s obzirom da kada se sve ispregovara sledi referendum na kome se građani izjašnjavaju, kao i da sve države članice moraju da ratifikuju ugovor o pristupanju u njihovim parlamentima.

“Za nas je dobro da radimo na tome zbog nas samih”, poručila je Joksimovićeva.

Podsetila je da je EU, pre svega, zajednica interesa i vrednosti na kojima počiva i da je nastala kao koncept koji bi tebalo da donese mir među vekovima zaraćenim evropskim država.

“Projekat mira koji je uspeo tokom 60 godina, mir među članicama je veliki uspeh. Mi nismo osetil te blagodeti 60-godišnjeg mira. To je jedan od važnih motiva i razloga zašto treba Srbija da bude uporna na evorpskom putu nezavisno od rokova i datuma i od toga da se i sama EU menja”, navela je Joksimovićeva.

Ona je dodala da koncept mira EU neće propasti pred ozbilnim izazovima. Prema njenim rečima, mir i prosperitet koji jesu dometi funkcionisanja EU trebalo bi da budu u našem najbolje interesu, uz sve prepreke i razumevanje.

Ministarka Joksimović dodaje da će EU opstati možda i na izmenjen način, koji ne mora da bude lošiji će možda i bolji.