Leposavić – Manja grupa nepoznatih lica sačekala je jutros gradonačelnika Leposavića, Dragana Jablanovića, ispred kancelarije u prostorijama tamošnjeg centra za socijalni rad, koje kao prvi čovek opštine pri kosovskom sistemu koristi od juna 2015.

Nisu mu dozvoli da uđe, rekavši mu navodno da se obrati Privremenom opštinskom organu Republike Srbije kako bi mu “pronašao” nove prostorije. Okupili su se zaposleni u Centru za socijalni rad. Jablanović je o ovome obavestio policiju, koja je reagovala u dva navrata. Na lice mesta stigli su i predstavnici Privremenog organa, navodeći da Jablanović “uzurpira prostorije centra i ometa zaposlene u radu”.

Upravo Jablanovićeva kancelarija treba da bude mesto na kojem će se “sastajati razvedeni roditelji sa svojom decom”. Jablanović tvrdi da današnji događaj ima političku pozadinu pred predstojeće kosovske izbore, da “iza svega stoje” navodno upravo Privremeni organ i SNS, u pokušaju da “uspostave kontrolu i nad četvrtom opštinom na Severu Kosova”, te da se na novoformiranu koaliciju Partije kosovskih Srba i Aktivne građanske inicijative, koju predvodi Jablanovićev sin, Aleksandar Jablanović – vrši pritisak da se ona i raskine.

Međutim, predsednik leposavićkog Privremenog organa, Zoran Todić, koji je istovremeno i predsednik skupštine ove opštine pri kosovskom sistemu, kao i VD direktora Centra za socijalni rad, takođe pri srpskom sistemu, Gradimir Nastić, tvrde suprotno. Događaj nema veze sa politikom, kažu oni. Upravo je Jablanović, uz funkciju gradonačelnika, bio i direktor Centra za socijalni rad kojem je mandat direktora istekao u maju 2015., a primopredaju dužnosti je izvršio u aprilu naredne godine.

Uprkos tome, kao i ranijim upozorenjima da ometa rad centra, on se oglušivao o Todićeve pokušaje da pronađu kompromis. O ovom događaju lokalni mediji su tokom čitavog dana bili tihi, a u javnost je prva informacija otišla preko medija iz Prištine, u vidu šture vesti, na koju su reagovali potom upravo Todić i Nastić.

Oni su u razgovoru za naš portal demantovali istinitost navoda u ovim medijima. KoSSev je tokom čitavog dana pokušavao da dobije zvanična objašnjenja o jutrošnjem događaju, što je razlog zašto vest objavljujemo kasnije. Neposredno pred objavljivanje ove vesti stigla je i informacija o raskidanju koalicije između Stranke kosovskih Srba i Aktivne građanske inicijative.

Šest nepoznatih lica iz Mitrovice i Zvečana: Obratite se Privremenom organu, oni će da Vam nađu kancelarije

“Kada sam došao na posao, šest nepoznatih osoba je stajalo ispred moje kancelarije i nije mi dalo da uđem. Ja sam ih pitao ko ste vi, ko vas je zvao – oni su mene samo gledali,” ovako gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović opisuju početak današnjih dešavanja u Leposaviću.

Jablanović navodi da su mu okupljeni ispred kancelarije, potom, rekli – obratite se Privremenom organu opštine Leposavić – oni će da Vam nađu kancelarije.

Tek po dolasku Kosovske policije i uzimanja izjava i legitimisanja okupljenih lica, Jablanović je saznao, kako objašnjava – da su ova lica iz Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Opštinski funkcioneri Jablanoviću: Uzmi prostorije Pokreta socijalista

Da razgovaraju sa Jablanovićem došli su, potom, i predstavnici Privremenog organa opštine Leposavić – Zoran Todić i Radoš Mihajlović. Pokušali su, kaže Jablanović, da se dogovore sa njim. Okupio se i deo zaposlenih u Centru za socijalni rad. Tražili su od Jablanovića da oslobodi kancelariju, kako bi u nju ušao v.d. direktora ovog centra – Gradimir Nastić.

“Kazali su mi (predstavnici PO, prim.red.) – uzmi drugu kancelariju u kojoj je stranka (Pokret socijalista, prim. red.). Da ja isterujem stranku? Ko sam ja da isterujem stranku?” – ovako je objasnio dalje Jablanović.

SNS hteo eksces pred izbore, po svaku cenu žele da preuzmu sve opštine na Severu

Tvrdi da su predstavnici leposavićkog privremenog organa želeli da izazovu eksces. Za Jablanovića današnji događaj ima političku pozadinu pred predstojeće izbore.

izvor. Kossev.info