BEOGRAD -Premijer Srbije i novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić ima šest kandidata za budućeg predsednika Vlade Srbije i razgovore sa potencijalnim kandidatima počeće početkom juna saznaje Danas. S druge strane “Alo” piše, pozivajući se, takođe na neimenovane izvore, da Vučić ozbiljno razmišlja da raspiše vanredne parlamentarne izbore krajem leta, tačnije za avgust.

Paralelno sa kandidatima, Vučić će o novom premijeru razgovarati i sa članovima Srpske napredne stranke.

Kada jasno bude definisan kandidat za premijera, Vučić će ići na sopstvenu inauguraciju i izbor novog mandatara, a čitav posao biće završen do kraja juna, piše Danas pozivajući se na dobro obaveštene političke izvore.

Alo: Vučić neće predlagati premijera, izbori u avgustu

Odluku o tome ko će zasesti u u fotelju premijera nakon što Aleksandar Vučić preuzme dužnost predsednika Srbije mogli bi da donesu građani na biralištima i to možda u avgustu, piše “Alo”.

“Iako ovih dana svi čekaju da izabrani predsednik Aleksandar Vučić odluči kome će poveriti premijerski mandat to se, ipak, neće dogoditi”, piše “Alo”, pozivajući se na dobro obavešteni izvor, koji kaže i da ni Ana Brnabić ni Ivica Dačić neće biti imenovani za premijera iako ovih dana važe za glavne favorite.

Prema tom izvoru, Vučić ozbiljno razmišlja da raspiše vanredne parlamentarne izbore krajem leta, tačnije za avgust.

“Vučić trpi veliki pritisak unutar partije. Postoji jaka struja u taboru naprednjaka koja insistira na tome da novi premijer bude baš iz te stranke… Idejom da na to mesto dođe Ivica Dačić nisu oduševljeni”, piše list.

U tekstu se navodi da, međutim, ni u unutar SNS ne postoji konsenzus o Vučićevom nasledniku jer svako misli da je zaslužniji od onog drugog, dok socijalisti očekuju imenovanje Dačića jer smatraju da su upravo oni doprineli Vučićevoj pobedi na predsedničkim izborima.

Što se tiče Ane Brnabić, uticajne konzervativne struje unutar zemlje ne slažu se sa tim da osoba koja je homoseksualno orijentisana bude imenovana za predsednicu Vlade i vrše pritisak na premijera.

Kako se navodi, Vučić ne obraća pažnju na te ultimatume, ali razmišlja o tome da nikome ne ostavlja blanko svoju fotelju, jer je ova Vlada izabrana upravo na krilima njegove popularnosti u narodu i on ne želi da snosi odgovornost za eventualne loše poteze koje bi onaj koga predloži mogao da vuče.

“Stoga veoma ozbiljno razmišlja da predloži nove parlamentarne izbore pa da Vladu vodi onaj ko na njima ostvari trijumf”, navodi izvor lista.

S obzirom na to da se očekuje da gradonačelnik Beograda Siniša Mali uskoro podnese ostavku na to mesto, postoji mogućnost da vanredni parlamentarni i beogradski izbori idu u paketu, navodi izvor lista i dodaje da bi Vučić tim potezom u potpunosti destabilizovao opoziciju koja se još nije oporavila od poraza na predsedničkim izborima.

Naprednjaci bi, pak, opet išli u veliku koaliciju sa svojim dosadašnjim partnerima, osim što postoji mogućnost da SPO više ne bude deo te priče, zaključuje taj izvor, napominjući da se očekuje da Vučić uskoro donese konačnu odluku.

Tabaković: Nisam srećna što Vučić ide sa mesta premijera

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da nije srećna što Vlada Srbije mora da dobije novog premijera.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o potencijalnom kandidatu za funkciju novog predsednika vlade, Tabaković je rekla da uštede od 148,4 milijarde dinara koje je privrede ostvarila od 2014. do 2016. godine ne bi bile moguće da nije bilo politike koju je vodila Vlada premijera Aleksandra Vučića.

“Postoji veliko opterećenje za bilo kog naslednika Vučića, jer će teško neko drugi imati toliku posvećenost i toliko poznavanje stvari”, rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.

Kako je objasnila, na sednicama vlade kojima je prisustvovala, niko nije mogao da u samo tri minuta izračuna fiskalne rizike od, primera radi, zapošljavanja jednog profesora, i to ne samo za dati trenutak već i na srednji rok, kao što je to mogao Aleksandar Vučić.

“Brinem zbog toga”, rekla je Tabaković, ali je dodala da to ne znači da nije optimista.