Podgorica – Crnogorska vlada nije opredeljena za političku distancu sa Rusijom, poručio je danas premijer Duško Marković i da je ta država tokom 11 godina nezavisnosti postigla tri cilja, od kojih je najveći članstvo u NATO.

Marković je poručio opoziciji, koja bojkotuje rad parlamenta od prošlogodišnjih oktobarskih izbora, da ponavljanja izbora ne može i neće biti, te da se, ako žele da razgovaraju o toj temi, moraju da se vrate u parlament.

Gostujući u emisiji “Odgovoran odgovor” na Radiju Crne Gore, Marković je EU intergracije izdvojio kao drugi veliki cilj, dok je kao treći, po mišljenju premijera, izgradnja autoputa.

“Mi smo golgotu prošli do onog što su stavovi Rusije povodom članstva u NATO, to je rezultiralo uplitanjem u naše političke procese. Nećemo uraditi ništa da pogoršamo odnose”, poručio je Markovć.

Crna Gora će, kazao je, članstvom u NATO, imati priliku da aktivno debatuje o odlukama koja će opredeljivati budućnost sveta.

Istakao je da očekuje i velike benefite od učlanjenja u Alijansu.

“Ova nedelja i 10 dana juna će biti istorijske za Crnu Goru u svakom smislu”, rekao je Marković.

Ocenio je da postoji značajan broj građana koji se protive članstvu u NATO iz istorijskih razloga, navodeći da je “sada vreme da se svi okrenemo onome od čega ćemo svi imati koristi – i pojedinac i država”.

Kad je reč o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Marković je rekao da politički otpor i razlike proizilaze iz temeljnog opredeljenja prema budućnosti Crne Gore, a koji se, pre svega tiču, članstva u NATO i EU.

Premijer je ocenio da međunarodna pozicija Crne Gore u istoriji nikad nije bila kao danas.

“Zaista naša istorija je bila takvog sadržaja da i danas osećamo negativne posledice istorijskih događaja, kad Crna Gora nije mogla slobodno da odlučuje, nego su to činili drugi i uvek na štetu Crne Gore”, rekao je Marković, navodeći da je ova generacija političara uspela da Crnoj Gori vrati dostojanstvo i mogućnost da samostalno odlučuje o svojoj sudbini.

Govoreći o članstvuu EU, Marković je ocijenio da je Crna Gora predvodnik evropskih integracija.

“Danas se od Crne Gore očekuje da rešava probleme, zato smo danas pozvani da damo savet kako se kritične situacije mogu rešavati”, istakao je Marković.

Veruje, kazao je, da njegova vlada investira u budućnost Crne Gore, navodeći da moderna Crna Gora nije samo ona koja je članica NATO i Evropske unije.

Na pitanje slušalaca kako vidi budućnost EU, s obzirom na Bregzit, Marković je rekao da je došlo do globalnih političkih poremećaja koji su se odrazili na EU i njenu poziciju. Kao primere je naveo svetsku ekonomsku krizu i migrantsku krizu, koja je prešla u ozbiljne bezbednosne rizike.

Izbori u Holandiji, i Francuskoj, i promena raspoloženja u Nemačkoj pokazuju da su nacionalnisti izgubili bitku sa demokratskim evropskim snagama i EU se stabilizuje”, ocenio je Marković.

Premijer je rekao da Crna Gora nema dilema kad je riječ o EU, te da želi da postane članica Evropske unije.

“Mi od toga nećemo odustati kako god izgledala Evropska unija u narednih pet godina”, istakao je Marković, uz konstataciju da EU dobija na svom kredibilitetu, te da nema razloga za zabrinutost.

Govoreći o političkoj situaciji u zemlji, Marković očekuje da će se tenzije nastaviti i nakon ulaska u NATO.

“Ponavljanja izbora ne može biti, niti će biti. Izbore je priznala međunarodna zajednica. Ako žele da razgovaraju o novima izborima, onda moraju da se vrate u parlament”, poruka je premijera Markovića.

Urušavanje političkog sistema se ne sme dozvoliti.

Govoreći o ponašanju opozicije koja bojkotuje rad parlamenta, Marković je kazao da niko ne sme podržavati ovakav pristup da se dođe na vlast.

Predsednik podseća na izjave evropskih zvaničnika koji su saopštili da ne podržavaju bojkot, već da pozivaju na dijalog.

Marković je rekao da je saglasan sa konstatacijama o prekompoziciji na političkoj sceni, naročito kad je reč o opozciji, poručujući istovremeno da nema podela u DPS-u.

“Što se tiče DPS-a, sačekaće tu podelu, u negativnom smislu”, rekao je Marković.

Da se on pita ukinuo bi, kaže, naknade poslanicima koji bojkotuju rad parlamenta, navodeći da je to, međutim, u nadležnosti Skupštine Crne Gore.

Govoreći o slučaju Svetozara Marovića, za kojim je Crna Gora raspisala poternicu zbog neodazivanju na poziv za izdržavanje kazne zbog bolesti i lečenja u Beogradu, premijer Marković je rekao da su sudski organi i institucije završile svoj deo posla, očekujući da bi bivši visoki funkcioner DPS trebalo sam da se prijavi na izdržavanje kazne.

A na pitanje o slučaju Luke Bar, premijer je rekao da se ne sme napraviti greška, te da je privatizacija potrebna, s mnogo većom cenom, nego što je to bio slučaj do sada.

“Luka nema samo finansijski, nego i bezbednosni značaj”, kazao je Marković.