Tužilaštvo BiH formiralo je predmet na osnovu informacije Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH o pretnjama likvidacijom ministra Dragana Mektića, koji pretpostavlja da one dolazi iz miljea organizovanog kriminala koji ima značajnu finansijsku moć, ali i da neće dozvoliti da bude laka meta takvih interesa i krugova.

Mektić kaže da oni zapravo žele da kada ovladaju tim finansijskim resursima tako značajno i tako veliko, da imaju i političku moć, da li direktno, da li posredno preko nekih svojih instaliranih poslušnika da upravljaju određenim procesima.

Upitan kojom vrstom kriminala se bvi ta organizacija, Mektić za regionalnu N1 kaže:

“Ja pre svega tu mislim na kriminal pomoću kojeg se ostvaruju enormno velika finansijska sredstva. Vezujem za to pljačku, korupciju i kriminal u vezi sa velikom finansijskom dobiti, sve vrste malverzacija. Mogao bih možda biti i malo konkretniji oko svega toga, ali jednostavno ne bih zato što bih onda javno upozorio u kom pravcu idemo, a to bi u značajnoj meri moglo da omete obaveštajno-bezbednosnih agencija u BiH”.

Mektić dalje kaže da postoji određena vrsta indicija koje upućuju na neke pojedince i grupe, ali sve što bi, kako kaže, više rekao o tome jednostavno bi “razvalio čitav posao bezbjednosnim agencijama.”

“Neka procena je da eventualni izvršioci nemaju veze sa tim međunarodnim karakterom, ali da pozadina čitavog slučaja ima i takve karakteristike”, rekao je Mektić odgovarajući na pitanje da li ta grupa ima neke veze sa organizacijama ili pojedincima iz drugih zemalja.

A na pitanje kako se oseća, Mektić kaže da se ne oseća ništa više ugroženo od bilo kog građanina u BiH koji je, prema njegovim rečima, ugrožen svim i svačim.- od lične egzistencije njega i njegove porodice.

“Ali sigurno neću dozvoliti da budem laka meta takvih interesa i takvih krugova”, poručio je ministar Mektić.