BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovore o realizaciji projekata u oblasti socijalnog stanovanja, odnosno pomoći sigurnim kućama, a u budžetu njenog Ministarstva za ovu godinu opredeljeno je 10 miliona dinara za podršku tim projektima.

Ugovor je potpisam sa predstavnicima nevladinog sektora koji se bave tom oblašću.

“Ove godine odlučili smo da novac dobiju organizacije koje se bave samo sigurnim kućama, jer želimo da borbu protiv nasilja nad ženama podignemo na još viši nivo. Cilj ovog konkursa bio je da doprinesemo poboljšanju uslova stanovanja u sigurnim kućama za žene žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, ali i da jasno kažemo da je dosta nasilja nad ženama”, rekla je Mihajlović, a saopštava njen kabinet.

Mihajlović kaže i da će, kroz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i iinfrastrukture biti rekonstruisano 10 sigurnih kuća, jer, kako smatra, podrška i pomoć koje žene žrtve nasilja dobijaju u sigurnim kućama, od nemerljivog je značaja i zato je važno podržati njihov rad i obezbediti im odgovarajuće uslove.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević rekla je da do sada nije postojala takva podrška, te da je važno prepoznati dobru volju koja proističe iz te inicijative.

“Kroz ovaj projekat obezbedićemo da se žene koje su žrtve nasilja i njihova deca osećaju bolje, da sve ono što im se pruža bude na višem nivou i da one znaju da neko misli na njih“, rekla je Stanojević.