Skoplje – Specijalno tužilaštvo Makedonije pokrenulo je danas istragu zbog mogućeg nelegalnog finansiranja dojučerašnje vladajuće VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koja je na vlasti bila u proteklih 11 godina.

Za navodno pranje novca glavnoosumnjičeni je lider stranke Gruevski zbog toga jer je, prema Specijalnom tužilaštvu, znao da se ta stranka finansira protiv zakona, te da je samim tim počinio, kako se navodi, krivično delo “zloupotreba službenog položaja.

Pored Gruevskog, osumnjičeno je još 13 osoba.

Specijalno tužilaštvo tvrdi da deo stranačke imovine nije služio u partijske svrhe, kao što su pašnjaci i polja.

Od 2009. do 2015. godine, stranka je, kako se navodi, zaključila 71 kupoprodajni ugovor o nepokretnostima, koji su isplaćeni nezakonito stečenim parama.

Navodi se i da su uplatnice najčešće ispisane istim rukopisom.

“Postoji osnovana sumnja da je stranka novac prisvajala kroz gotovinska plaćanja, pri čemu na uplatnicama unošeni netačni podaci, te da je na taj način uzeto 301,531,662 denari, odnosno skoro 4,9 miliona evra”, rekla je Fatima Fetai i Specijalnog tužilaštva.

Pored Gruevskog među osumnjičenima su i direktori Centra za VMRO-DPMNE Ilija Dimovski i Ivo Kotevski i generalnih sekretara, Emil Dimitriev i Kiril Bozinovski.