Brisel – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini danas je pohvalila današnju ubedljivu pobedu i reizbor iranskog predsednika Hasana Rohanija i založila se za to da Unija nastavi da radi na primeni nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015, prenosi AFP.

“Iranci su pokazali strastveno učešće u političkom životu svoje zemlje. Čestitam predsedniku Rohaniju na dobijenom snažnom mandatu”, poručila je Mogerinijeva putem Tvitera.

Ona je dodala da je “EU spremna da nastavi rad na punoj primeni nuklearnog sporazuma, bilateralnom angažovanju, regionalnom miru i ispunjenju očekivanja svih ljudi u Iranu”.

AFP podseća da su EU i vodeće svetske sile 2015. postigli sporazum s Iranom o smanjenju nuklearnog programa te zemlje, nakon čega je u januaru 2016. započelo ublažavanje ekonomskih sankcija Teheranu.

Iranski predsednik Hasan Rohani i zvanično je pobedio na predsedničkim izborima, sa oko 57 odsto dobijenih glasova, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli, na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova.

“Od ukupno oko 41,2 miliona glasova, Rohani je osvojio 23,5… i pobedio na izborima”, rekao je Rahmani Fazli uživo na državnoj televiziji, prenosi Rojters.

Rohanijev glavni protivkandidat, predstavnik konzervativne struje Ebrahim Raisi, dobio je 15,8 miliona glasova, naveo je ministar, napomenuvši da su rezultati konačni, navodi AFP.

Iranci su juče glasali za predsednika, a drugi krug neće ni biti održan jer je Rohani osvojio većinu glasova već u prvom krugu.