Momir Bulatović kandidat opozicije za predsednika Crne Gore?

Nekadašnji predsednik Crne Gore i nekada premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović, koji smatra da je granica između Srbije i Crne Gore neprirodna, vraća se u politiku i postoji mogućnost da bude predsednički kandidat opozicionog Demokratskog fronta na izborima naredne godine, piše podgoričke Dnevne novine.

List podseća da je povratak u politiku najavio i sam Bulatović.

“Kada sam na Dan pobjede protiv fašizma bio u Moskvi, obećao sam sebi da ću, kad se vratim u Crnu Goru, da se pridružim političkim snagama i pokretima koji će se mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv sramne odluke o ulasku Crne Gore u NATO. Jer, baš NATO je vojni savez koji predstavlja savremeni vid fašizma”, naveo je Bulatović nedavno u intervjuu beogradskoj redakciji Sputnjika.

Podgorički dnevni list, međutim, konstatuje da Bulatović u tom intervjuu, istina, nije govorio o mogućoj kandidaturi, ali se, tvrde, u krugovima u Demokratskom frontu već priča o toj mogućnosti.

I liedri DF-a Andrija Manić i Milan Knežević su svoje nedavno putovanje u Moskvu obrazložili time da traže najboljeg “nezavisnog” kandidata kojeg bi ovaj politički savez podržao.

Još od ranije za moguće kandidate su slovili biznismen iz Nikšića, i glavni finansijer DF-a Miodrag Daka Davidović i bivši ministar unutrašnjih poslova Andrija Jovićević.

Davidović se pominjao i kao nosilac liste DF-a na lokalnim izborima u Nikšiću, ali je ovaj politički savez bojkotovao glasanje u ovom gradu. Jovićevića već dugo nema u politici, ali je često pominjan kao neko ko ima poslove sa Davidovićem i ko podržava Demokratski front.

Na pitanje znači li to da se vraća aktivnije i u dnevnu, stranačku politiku, Momir Bulatović kaže da postoje neka pitanja koja su iznad strančarenja.

“Toliko sam dugo bio u dnevnoj politici Crne Gore da mislim da sam dosadio i bogu i narodu. Ali, dužan sam da iznesem svoj stav, da podržim one političke pokrete kojih ima jako mnogo u Crnoj Gori i koji su sve snažniji. Nema potrebe da se neko iz političke penzije vraća i da navraća vodu na svoju vodenicu. Politikom se bave sujetni ljudi, a ja sam svoju sujetu davno, davno proživio”, istakao je on.

Bulatović je ostavio “korisne nejasnoće” u svojim odgovorima jer, ako nije aktivno uključen u dnevnu politiku, ostaje nejasno kako će se boriti protiv ulaska Crne Gore u NATO, kada će se to dogoditi najdalje za 20-ak dana, primećuju Dnevne novine.

Zato je, kako se navodi, u igri i ostala mogućnost da bude predsednički kandidat Demokratskog fronta.

On je već bio na nekim protestima Fronta, a govorio je i na protestnom skupu na Cetinju.

Njegovi stavovi se veoma poklapaju sa stavovima DF-a i on kaže da je granica između Srbije i Crne Gore neprirodna.

“Zvanično, teško je da se u kratkom roku sve vrati na svoje. Razbijena čaša teško se sastavlja. Sebe ubeđujem da smo u jednoj državi i da praktično sve treba da funkcioniše kao što sada funkcionišu Srbija i RS”, naveo je Bulatović