Grčka vlada dostavila je parlamentu na usvajanje novi paket mera štednje u okviru drugog revidiranja plana finansijske konsolidacije.Ministarstvo finansija saopštilo je kako je parlamentarnim zastupnicima dostavljen vladin predlog koji predviđa dodatna smanjenja penzija, povećanje poreza i druge mere štednje.

Ističući kako su dodatne mere štednje neizbežne, iz Ministarstva je saopšteno kako je reč o pokretanju rasprave o kreiranju srednjoročnih i dugoročnih planova otplate grčkog duga. Predlog od 900 stranica teksta, koji je vlada dostavila parlamentarcima, trebalo bi Grčkoj da osigura dodatnih 4,37 milijardi evra ušteđenog novca, a parlament će se o tome izjasniti na sednici u četvrtak.

Neoporezivi limit plata bi trebalo bi da bude smanjen za dodatnih 3.000 evra i na godišnjem nivou bi trebalo da iznosi 5.681 evro.

Predviđena su veća smanjenja penzija, kao i rezovi u izdacima za nezaposlenost, socijalne kategorije i borbu protiv prirodnih nepogoda.

Vladine nove mere štednje naišle su na glasno negodovanje građana u Grčkoj, koji su već najavili da će od srede početi sa masovnim protestima u Atini i drugim gradovima.