Ruski “Gazprom” počeo je izgradnju morskog dela gasovoda “Turski tok”, koji će preko dna Crnog mora gas iz Rusije dopremati do Turske, ali je njegova sudbina, prema mišljenju zapadnih analitičara, dovedena u pitanje.


Britanski eksperti sa Oksfordskog instituta za energetska istraživanja navode da postoji rizik da novi gasovod neće biti dovoljno iskorišćen. Do toga će, kako tvrde, dovesti želja Ankare da smanji svoju energetsku zavisnost. Osim toga, Turci žele da obore cenu ruskog gasa i da kupuju manje ruskog gasa nego što je ranije planirano.
Analitičari navode da bi 2019. trebalo da bude prekretnica za rusku energetiku, i podsećaju da je te godine planirano pokretanje dva projekta – “Severnog toka 2” i “Turskog toka”. Oba bi trebalo da zamene zastarelu i problematičnu ukrajinsku maršrutu.
Ali, ako su obimi novih gasovoda “Severnog toka” već našli kupce, “Turski tok” bi mogao da ostane nedovoljno iskorišćen ili čak nepotreban, navode Britanci u svom izveštaju, ukazujući na to da se unutrašnje potrebe Turske smanjuju, a samim tim će dva gasovoda postati konkurencija jedan drugom.

Kako se dodaje, Turska je zauzela kurs optimizacije potrošnje gasa, bez obzira na nove gasne projekte. Ove godine, zemlja je prvi put od 2009. uspela da smanji potrošnju “plavog goriva” sa 49 na 46 milijardi kubnih metara.
Britanski analitičari kažu da će jedini pokretač rasta ostati potrošnja privatnog sektora.
Podsećamo, sporazum o projektu “Turskog toka” između Rusije i Turske, potpisan je 10. oktobra 2010, nakon što su odnosi dveju zemalja obnovljeni, ali je izgradnja morskog dela gasovoda počela 7. maja ove godine.

Drugi krak gasovoda je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, ali to pitanje nije još dogovoreno.
Ruski analitičari navode da je Turska, kao i EU i kao svaka druga zemlja, zainteresovana za smanjivanje zavisnosti od jednog dobavljača. To otvara mogućnost za trgovinu i obaranje cena, i na to bi trebalo računati.
Međutim, ima i onih koji tvrde da Ankara aktivno koristi pitanje o proširenju projekta “Turski tok” za političko ucenjivanje Moskve – u zamenu za podršku projekta gasnog čvorišta, Turci pokušavaju da dobiju popuste na ruski gas.