BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio je danas 3. Nacionalnu geografsku olimpijadu, na kojoj učestvuje 614 učenika iz 80 škola iz cele Srbije.
Ministar, koji je poželeo veliku sreću takmičarima, istakao je da je ta olimpijada odlična prilika da se pokaže koliko su u Srbiji deca veoma talentovana, te da ima dosta razloga za optimizam.
U njegovoj novoj ulozi, kako kaže ministar, koju je prihvatio zarad podizanja kvaliteta obrazovanja u Srbiji, jer se celog života time bavio, osnovni cilj je da se napravi bolji obrazovni sistem, od nivoa predškolskog, do visokog.
“To svakako moramo, a nadam se da smo sada na veoma dobrom putu, ali, jako je važno reći da, određena tela u Ministarstvu ne funkcionišu baš najbolje. Moja zamisao je da ove godine osnažimo centre za talente, napravimo ozbiljna mesta, da sa centrima za stručno usavršavanje nastavnika, klubovima nauke, sredstva koja imamo u budžetu za promociju nauke, bolje preraspodelimo”, kaže Šarčević.
Ističe da je neophodno veoma ozbiljno obučiti oko 78.000 ljudi, da se promeni način rada, da deca rade projekte, primenjuju stečena znanja.
„Nisam samo došao da budem političar, to ni ne znam da budem, ali hoćemo da napravimo bolji obrazovni sistem, da deca imaju potpuno drugačiji pristup od one reprodukcije učenja napamet i svega onoga za šta se, nažalost u Srbiji držimo još veoma čvrsto“, rekao je ministar.
U suštini, kako kaže, on skoro završava karijeru kao menadžer u obrazovanju, te da, ako Srbija usvoji zakone, a to je, ocenjuje, skoro pri kraju, ako usvoji platformu Nacionalnog programa kurikuluma, što je takođe kraju, te ako se usvoje izmene nastavnog plana i programa, to će biti ozbiljni, „tektonski“ poduhvati i to je posao od godinu dana, za 2018.
„Kada govorimo o daljim postupcima, nama će tek tada biti dostupne značajne evropske pare za obuku nastavnika. Kada sve to uradimo, centri za talente mogu da dobiju veoma ozbiljnu ulogu, da postanu centri i za obuku nastavnika, tako da je pred njima lepa budućnost, a manifestacije kao što je ova olimpijada, mogu samo da budu biseri na toj kruni i da se još neke vaše ideje još bolje plasiraju“, rekao je Šarčević.
Kaže da je Ministarstvo prosvete tu da obezbedi potrebna sredstva, kao što smatra i da jeste ove godine značajno obezbedilo sredstva za samu olimpijadu, a podvlači da je jako bitno da se u tome u velikom broju javljaju i kompanije. 
„Nikoga nismo vukli za rukav, ni moljakali za sredstva, ali smo postavili čitav tim za elektronsku prosvetu, ne samo portal Dositej, već digitalizacija sistema je jako važna i uključilo nam se tu više od 20 kompanija sa ozbiljnim novcem. I sa kompanijom Huavej potpisali smo vrlo ozbiljan sporazum o strateškom partnerstvu koji će imati za ilj da za dve godine sve škole budu na optičkim vezama, da imamo intenzivnu digitalizaciju sistema obrazovanja i to je nova era koja nas čeka“, smatra ministar.
Dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović rekao je da među takmičarima vidi buduće studente, buduće kadrove, da im želi svu sreću, da se provedu u Beogradu i pokažu maksimum znanja. 
„Vrata Geografskog fakulteta sa pet studentskih grupa su vam otvorena”, rekao je Filipović.
Nacionalna geografska olimpijada održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda i obrazovnog sistema Ruđer Bošković, TOB-a, TOS-a, Univerziteta Singidunum i Geografskog fakulteta.

Tanjug