Srpska pravoslavna crkva (SPC) je danas negirala navode beogradskog dnevnog lista “Blic” da se meša u izbor novog premijera Srbije, istakavši da u tekstovima tog lista o tome nema “ni promila istine”.”Blic” je u današnjem komentaru povodom početka zasedanja Sabora SPC, naveo da je SPC zabrinuta zbog mogućnosti da ministarka Ana Brnabić postane predsednica Vlade Srbije “jer joj ne odgovrara to što je ona deklarisana lezbejka”.
Taj dnevnik je pišući o mogućim temema zasedanja Sabora naveo i da “jedino što ne bi trebalo (ne bi smelo) da bude tema, jeste seksualna orijentacija novog premijera ili premijerke”.
Crkva je odgovorila da se njen patrijarh Irinej “ili bilo koja druga zvanična ustanova ili ličnost, ne meša u izbor državnih zvaničnika” i da SPC “ne viri kroz tuđe prozore i ne bavi se privatnim životom državnih zvaničnika”.
SPC je ocenila da “Blic” u stvari “potura Crkvi” ono što njegovi urednici i novinari, “po naređenju i za račun stranih interesnih grupa, sami rade”, te da se tako na “virtuelnu scenu guraju SNS i izmišljena ‘grupa konzervativnih episkopa’ koja, tobož, pokušava da spreči da Barnabić (zbog seksualne orijentacije) bude predložena za premijera”.