Šest lista kosovskih Srba nastupiće na kosovskim parlamentarnim izborima 11. juna. Četiri su stranke, jedna koalicija i jedna građanska inicijativa, javlja KoSSev.

Srbi sa Kosova, za razliku od prethodnih izbora, 11. juna nastupaju u okviru – liste Srpske na čelu sa Slavkom Simićem, Napredne snage Kosova na čelu sa Aleksandrom Grujićem iz Kosova Polja, Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića, Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića, ali i koalicije Partije kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića i Aktivne građanske inicijative, te građanske inicijative Sprski patriotski savez.

Krstimir Pantić podržava SLS?

KoSSev saznaje da je jedno od predloženih imena na listi SLS-a noćas bio i Krstimir Pantić, ali da je njegovo ime u međuvremenu “uklonjeno”. Međutim, i Petrović i Pantić jutros demantuju ovu informaciju.

Pantić u kratkoj izjavi za KoSSev tvrdi da nije na listi i da nikad nije ni bio, te da će “proveriti o čemu se radi”, “zamolivši nas da se strpimo, dok liste ne budu zvanično proglašene”. Ipak, priznaje da je bilo razgovora sa Petrovićem, a što nam je potom potvrdio i sam Slobodan Petrović.

Petrović je u takođe kraćem razgovoru naveo da on nije na listi od 29 kandidata, ali da bi svakako voleo da je bio jedan od predloženih kandidata SLS-a.

“Imali smo razgovore. Čovek podržava tu priču i ja sam jako zahvalan na toj činjenici,” navodi Petrović.

Pantića poštuje i “poštuje njegovu odluku”, rekao je takođe, ne precizirajući šta to znači.

Na naše pitanje da li veruje da bi SLS zabeležio uspešan izborni rezultat na Severu Kosova, a pre svega u Kosovskoj Mitrovici da je na njoj bilo ovo poznato ime Kosovske Mitrovice, Petrović je ovako odgovorio:

“Što me pitate šta bi bilo kad bi bilo?! Da je bio Vučić, možda bi još bolje bilo.”

Na listi PKS-a i AGI 22 kandidata, među njima i Jevtićeva i Vuletićeva

A na listi koalicije PKS-a Aleksandra Jablanovića i Aktivne građanske inicijative, koju su nam prosledili – nalazi se 22 kandidata. Među njima su Jablanović, ali i Mirjana Jevtić i poslanica u prethodnom sazivu Skupštine Kosova, Milka Vuletić.

Ko su kandidati za poslanike u Skupštini Kosova liste Srpske čitajte u posebnoj vesti.

Iako je ranije najavljivano učešće GI SDP, lider ove stranke, Oliver Ivanović, sinoć je potvrdio da ona neće učestvovati na izborima, ne precizirajući šta su konkretni razlozi za ovakvu odluku.

Na izborima ukupno 26 lista

Sa druge strane, dvadeset je političkih subjekata Albanaca i drugih zajednica – Bošnjaka, Goranaca, Roma, Aškalija i Turaka.

Najveća koalicija među ovim strankama je ona okupljena oko Demokratske partije Kosova, uz koju su njeni donedavni politički suparnici – Alijansa za budućnost Kosova i NISMA. Njihov kandidat za budućeg premijera je Ramuš Haradinaj.

Stranka koja je u prethodnom sazivu vlade bila u koaliciji sa PDK, uz Srpsku – Demokratska liga Kosova, ovog puta je u koaliciji sa strankom Bedžeta Pacolija – AKR. Među kandidatima LDK-a za poslanike nema premijera Kosova vlade u tehničkom mandatu, Ise Mustafe, a vest je potvrdio kandidat za premijera ove stranke stranke, Avdulah Hoti, koji će, kako je sam rekao, predvoditi ovu listu.

Opozicioni pokret Samoopredeljenje nastupa samostalno, a njihov kandidat za predsednika buduće vlade je Aljbin Kurti.

Predstavnici EU misija pozvali na demokratske izbore, da ne učestvuju oni koji su pod istragom

Kampanja za izbore počinje 31. maja i trajaće samo 10 dana, a iz Kancelarija Evropske unije u Prištini i EULEX-a navode da se nadaju mirnoj i otvorenoj kampanji u kojoj su “nesuglasice kanalisane na konstruktivan i miran način koji promoviše pluralizam i toleranciju prema drugačijim stavovima”.

“Važno je da retorika i aktivnosti kampanje pruže informisan izbor biračima u atmosferi mira, tolerancije, uključivosti i poštovanja, kako bi konačni rezultat bio prihvatljiv za sve. Takvu demokratiju zaslužuju ljudi na Kosovu,” navode.

Istovremeno pozvali su na održavanje izbora u skladu sa međunarodnim standardima, kao i na to da kandidati budu “prikladni za visoke položaje koje će zauzeti”:

“U mnogim našim zemljama, pojedinci koji su osuđeni za teške zločine se automatski isključuju iz izborne utakmice. Kosovo zaslužuje kandidate koji ispunjuju najviše standarde za javne zvaničnike.”

Sličnu poruku kao i predstavnici EU na Kosovu, uputio je američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi. Naveo je, kako prenose kosovski mediji, da na listama kandidata za poslanike u kosovskoj skupštini ne bi trebalo da se nalaze oni koji su optuženi za korupciju.

Međutim, prištinski mediji izvestili su da se na listama nalazi bar 25 kandidata protiv kojih je podignuta optužnica.

Odluku o održavanju izbora doneo je kosovski predsednik, Hašim Tači, nakon što je Skupština Kosova izglasala nepoverenje vladi Ise Mustafe. Za nepoverenje vladi glasali su koalicioni partneri Mustafine Demokratske lige Kosova – Demokratska partija Kosova i Srpska lista.

izvor.Kossev