Beograd – U javnosti se spekuliše o novom izlasku na birališta, a u igri su, kako danas piše Blic, tri opcije.

Prva opcija je istovremeno održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora, na jesen, piše list.

“Ovaj scenario u ovom trenutku bi bio najveće iznenadenje, ali verovatno i najbolji taktički potez vlasti. Spekuliše se da bi izbori za Skupštinu Srbije, a time i za novi sastav vlade, mogli da budu održani već na jesen ove godine, a zajedno sa njima i vanredni izbori za grad Beograd,” ocenjuje list.

Prema “Blicu”, nekoliko stvari moglo bi da ide u prilog ovoj opciji – čekanje Aleksandra Vučića da izabere svog naslednika u Nemanjinoj 11, odlazak Siniše Malog sa mesta gradonacelnika (što je premijer najavio za ovo leto), kao i strateški potez vlasti koja bi u tom slucaju iskoristila dobar rejting i potpunu nespremnost opozicije za vanredne izbore.

Da ova opcija nije nerealna smatra i Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida.

“U ovom trenutku parlamentarni izbori imaju smisla, ako se sprovede brza kampanja i vlast iskoristi situaciju u kojoj za tako nešto opozicija nije spremna.”

Saša Janković, koji je ostvario dobar rezultat na predsedničkim izborima, nema infrastrukturu po Srbiji, još se nije konsolidovao, a imamo i stranke koje su ostvarile dobar rezultat na parlamentarnim, a loš na predsedničkim – navodi Klačar.

On ocenjuje da je ÐB u padu, da nisu uspeli da formiraju stranku, a da LDP i SDS teško nešto samostalno mogu da učine.

Druga opcija su, kako navodi beogradski dnevnik, redovni beogradski i vanredni parlamentarni izbori, u martu 2018.

Ova opcija za analitičare je najmanje verovatna, iz prostog razloga što bi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora na jesen bio taktički bolji potez vlasti, piše list.

“Stranke koje nisu na vlasti do proleća sledece godine imale bi vremena da se konsoliduju, a SNS bi negde izgubio zamah”, smatra izvršni direktor Cesida.

Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, međutim misli da bi istovremeno održavanje beogradskih i vanrednih parlamentarnih izbora bilo logično i iz ugla vlasti i iz ugla opozicije.

“SNS-u svaka opcija odgovara, ali i pojedinim predstavnicima opozicije. Saša Jankovic, koji je na predsedničkim izborima bio drugi po snazi, formalno nema svoje predstavnike u Skupštini, kao ni Vuk Jeremić. Sa druge strane, imamo stranke poput SDS i LDP koje nemaju gotovo snagu, ÐB koji je u padu, kao i nikad više samostalnih poslanika”, istice Pejić.

Treća opcija je, kako se navodi, održavanje samo izbora za Grad Beograd na proleće 2018.

Ova opcija je za sada jedina zvanična.

Novu gradsku vlast Beograđani će birati najkasnije krajem marta sledeće godine.