Svečanost se održava na poligonu Nikinci, a između ostalog prikazana je nova puška, prvi put sistem ALAS, kao i vozila “Miloš”, “Lazar” i druga.

Svečanosti prisustvuje predsednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, a tu je i predsednik RS Milorad Dodik.

Prisutna su i većina članova Vlade Srbije, kao i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Izvršeno je bojevo gađanje sa artiljerijskim i raketnim naoružanjem i prikazano i dejstvo tenkova, vazduhoplova, ali i pešadijskog naoružanja. Na delu poligona su pripadnici VS rešavali krizne situacije.
Prikazane su performanse i mogućnosti sredstava, među kojima su višenamenska oklopna vozila “miloš” i “lazar”, sistemi “Morava” i “Oganj”, samohodna haubica “nora”.

Iz oklopnih vozila “Lazar” i “Miloš” izašli strelci koji su iz automatskih pošaka gađali mete na 100, 200 i 300 i 500 metara. Nakon toga modularna puška je prebačena u snajperski mod i iz nje su gađane mete na velikim daljimana. Predstavljeno i lako teresnko vozilo NTV.

Predstavljeno malo besposadno oklopno vozilo “Miloš” koje je pogodilo mete pravo u centar. nakon toga, vozilo “Lazar 3” gađalo je topom metu udaljenu 1,5 kilometara.

Protivavionski sisstem “PASARS” pogodio pravo u centar metu na udaljenosti od 1,5 kilometara. Ponašanje topa u rafalu pokazalo se kao stabilno.

Nastupili su i modernizovani tenk M-84as1, M-84a i M-84, Iza njih je borbeno vozilo M-80.

Prikazani su i novi model modularne puške, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, a prvi put široj javnosti predstavljen je i sistem „ALAS“.

U okviru programa, posvećenog prikazu osposobljenosti dela jedinica Vojske Srbije, biće izveden i prikaz rešavanja talačke situacije koji će zajedno realizovati pripadnici “Kobri” Vojske Srbije i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a.

Program će upotpuniti i naleti vazduhoplova RV i PVO.
Protivraketni sistem ALAS pogodio je pokretnu metu koja je udaljena oko 12 kilometara. Operator je pripremio raketu za dejstvo nakon čega je ona lansirana. Raketa leti uz pomoć autopilota i pogađa metu. Predstavljena je i protivoklopna raketa “maljutka”.