BEOGRAD – Bratislav Gašić je veoma vredan, posvećen čovek, odan svojoj državi, rekao je za “Blic” premijer Aleksandar Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje lista da li je tačno da Gašić preuzima rukovodenje BIA od dosadašnjeg direktora Aleksandra Đordevića.

“Zahvalan sam Đordeviću na očuvanju pune stabilnosti Republike Srbije i primernom i odgovornom obaveštajnom radu”, istakao je premijer za “Blic”.

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da bi Srbija ulaskom u NATO rešila veliki deo svojih probolema ali bi to bilo protiv volje 75 odsto naropda, a u suprtontom i onih 70 odsto koji bi da budemo uz Rusku federaciju treba da razmišjjaju o tome gde nam je tržište i da on nečega mora da se živi.

Vucicć je naglasio u tom smilsu da je cilj Srbije da održimo našu vojnu neutralnost, da uđemo u EU ali i da imamo najbolje moguće odnose sa Ruskom federacijom i Kinom.

“Do sada smo uspeli u tome. Imamo izjave i priznanje i Putina i Rogozina da Srbija i Rusija njisu imali nikada bolje odnose. Iz SAD i EU pšoručuju da niaka bolju saradnju nismo imali a o odnosima sa Kinom i da ne gvoorimo” rekao je Vucdcić.

Vučić je govoreći na fakultetu bezbednosti rekao da ima onih koji bi da Srbija uđe NATO ali i objasnio da bi to bilo0, protiv volje 75 odsto naroda i nagalsio da je donosio i odluke protiv kojih je bilo i 95 odsto kada su na primer bile u pitanju mere fiskalne stabilizacije, ali da se to nikako ne može porediti.

Kako je rekao takva jedna odluka donela bi duboke podele i razdor u nacionalnom biću koje bi trajale decenijama i iamle dugoročne posledice.

Sa druge strane 70 odsto onih koji bi da budemo protiv zapada uz Rusiju terba da vod eračuna sa kim SYrbija ekonomski posluje, trguje i šta bi nam takva jedna odluka donela. Kkao je rekao nama ostaje da vodimo politiku vojne neutralnosti sa cilje ulaska u EU ali i najboljih odnsosa sa Rusijom i Kinom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da se na globalnom planu osim SAD-a, Kine i Rusije kao velika sila nameće i Evropa bez Velike Britanije, da će se ubuduće insistirati da se ne zna ko je šef EU, ali da je svima jasno ko je to.

On je na predavanju na Fakultetu bezbednosti studentima rekao da 21 vek nije vek bez sukoba i da imamo veliki broj nerešenih problema i pitanja, ali da se na globalnom planu prilike razlikuju od onih pre 30 godina, kada smo imali jednu dominantnu vojni, političku i ekonomsku silu.

“Danas je SAD i dalje najsnažnija sila, ali sa značajnim približavanjem nekih drugih zemalja. Dramatično se po ekonomskoj, vojnoj i političkoj snazi približava KIna, vojnoj i političkoj snazi RUsija. Imate po prvi put da se pokušava Evropa da nametne kao globalna sila bez Velike Britanije”, naglasio je Vučić.

On je pojasnio da je danas zadatak nemačkih i ostalih diplomata da Evropu postavljaju kao ekonomsku i političku globalnu silu, ali doćeće trenutak da se razvije Junkerova ideja o stvaranju evropske vojske.

“Evropa sa Nemačkom na čelu računa da nikada nije oružje i oruđe imalo presudan značaj, već moralni aspekt na kojem Nemačka i Evropa insistiraju”, naglasio je on.

Osim ove četiri zemlje tu su, kako je rekao, i jake pojedinačne zemlje kao što je Japan, Indija, Velika Britanija koji su bliski SAD.

“Čini se da u Africi predstoji žestoka bitka u kojoj tri od četiri sile vode bitku na dominaciju, Kina, Evropa i Amerika”, naglasio je on.

Posle izlaska Velike Britanije iz EU, Evropa se, kako kaže, još jasnije nameće kao svetska sila, da se insistira na tome da se ne zna ko je šef Evrope, iako je svima jasno ko je šef.