Beograd – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Komiteta Državne Dume Ruske Federacije za međunarodna pitanja Leonid Slucki razmotrili su danas situaciju u regionu Zapadnog Balkana i izrazili brigu zbog ideje tzv. Velike Albanije, ukazavši na opasnost koju ona nosi po regionalnu stabilnost.

Premijer Vučić je naglasio opredeljenje Srbije za politiku koja regionu donosi mir i saradnju, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vučić je takođe istakao da Srbija, s obzirom na ostvareni ekonomski napredak, želi da unapredi ekonomsku saradnju sa Rusijom i da se očekuje da učešće srpskih ministara na Sanktpeterburškom forumu početkom juna bude prilika za razgovore o konkretnim oblicima saradnje.

Tokom razgovora o unapređenju političke i ekonomske saradnje dveju zemalja, premijer Vučić je zahvalio i na razumevanju koje Rusija pokazuje za stavove i politiku Srbije, ne odstupajući od principijelnog stava da poštuje teritorijalni integritet i ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Slucki je ocenio da odnosu dveju zemalja poseban doprinos daje parlamentarna saradnja i najavio jače povezivanje u toj oblasti. S tim u vezi, on je za 5. jun najavio zvaničnu posetu Srbiji predsednika Državne Dume Ruske Federacije Vjačeslava Volodina, navodi se u saopštenju.

(tanjug)