Valjevo – Kroz mere podsticaja i subvencionisanja u prva četiri meseca zaposleno je 1.993 osobe sa invaliditetom, što je značajno više nego u istom periodu prošle godine rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

On je dodao da je za subvencionisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom za ovu godinu izdvojeno 550 miliona dinara.

“Ljudi shvataju koje su prednosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, razumeju da je to ekonomski opravdano, ali i prilika da pokažete da ste socijalno odgovorni da pomognete čoveku kome je pomoć potrebna, ne tako što mu nešto poklonite, već dopustite da svojim radom i svojim znanjem brine o sebi i svojoj porodici”, rekao je ministar.

On je, na otvaranju stručnog skupa “Aktuelnosti u edukaciji i rehabilitaciji osoba sa smetnjama u razvoju” u Valjevu, naglasio da kada pomognete osobi sa invaliditetom, zapravo pomažete i njenoj porodici, okolini, čitavoj zajednici.

“Naše subvencije su značajne i nastavićemo da se trudimo u tom pravcu. Mi smo ove godine odvojili za subvencionisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom 550 miliona dinara”, naglasio je ministar.

On je podsetio da je Ministarstvo za rad dalo sebi zadatak da, uz podizanje svesti čitavog društva, u svim insistucijama mora da se obezbedi maksimalna dostupnost osobama sa invaliditetom i da je to prošle godine urađeno u više od 60 objekata.

“Na tom planu sarađujemo i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, poslednja je otvorena rampa u Boru. Naš neprekidni zadatak jeste da sve javne institucije učinimo maksimalno dostupnim i verujem da uspevamo u tome”, zaključio je ministar.