Brisel – Na sutrašnjoj radnoj večeri u Briselu lidera država Zapadnog Balkana, koje je sazvala šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, Makedoniju će predstavljati mandatar i predsednik SDSM Zoran Zaev.

Mogerinijeva je, naime, odlučila da na večeru lidera “balkanske šetorke” pozove Zaeva, koji je pozvan kao mandatar i budući premijer Makedonije, prenela je MIA.

Zaev je od predsednika Ðorđa Ivanova, nakon više od pet meseci od izbora koji su održani 11. decembra prošle godine, dobio mandat da formira vladu pre nedelju dana.

Od dobijanja mandata teče ustavni rok od 20 dana u kojem Zaev treba da predloži listu ministara i program buduće vlade Sobranju.

Zaev je najavio da će vladu formirati najkasnije do 27. maja.

Inače, sutrašnjoj radnoj večeri kod Mogerinijeve prisustvovaće i premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlazeći albanski preemijer Edi Rama, kosovski premijer Isa Mustafa, crnogorski premijer Duško Marković i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je ranije rekla da će Zaev biti pozvan na radnu večeru, ukoliko do tada dobije mandat, a ako ne u tom slučaju bi bio pozvan aktuelni premijer prelazne vlade Emil Dimitriev.