Skoplje – Politička kriza, koja u Makedoniji traje još od decembarskih vanrednih izbora, ulazi u završnicu, pošto se očekuje da predsednik Đorđe IVanov u narednim danima preda mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu.

Zaev je, tokom prepodneva, Ivanovu dostavio garancije, koje je predsednika Makedonije tražio kako bi mu predao mandat, a skopski mediji, pozivajući se na diplomaatske i izvore u VMRO-DPMNE, navode da će Ivanov predati mandat u naredna 24 časa.
Ivanov je, do dolaska specijalnog američkog izaslanika Brajana Hojta Jija pre dve sedmice, odbijao da preda mandat Zaevu, navodeći da je njegova koalicija formirana na osnovu “Tiranske platforme”, kao i da se kosi sa ustavom Makedonije.

Odmah posle susreta sa američkim diplomatom, Ivanov je znatno ublažio retoriku, rekavši da postoji prostor za rešavanje krize, ukoliko mu Zaev dostavi garancije da će njegova vlada poštovati ustav i jedinstvo države.

Pošto je Zaev predao garancije, makedonski mediji tvrde da će nova vlada biti formirana krajem maja, ili najkasnije 1. juna.