PODGORICA – Crna Gora će danas na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvoriti pregovore u poglavljima 1 i 22 i privremeno zatvoriti poglavlje 30, koje se odnosi na spoljne odnose.

Predstavnici ministarstava ekonomije i evropskih poslova, koja su resorno zadužena za ta poglavlja, ocenili su da otvaranje poglavlja podrazumeva novu fazu koja obuhvata rad na ispunjavanju uslova za njihovo zatvaranje, kroz zaokruživanje reformskih procesa i finalizaciju procesa pristupanja EU.

„Slobodno kretanje robe je jedna od četiri osnovne slobode na jedinstvenom tržištu EU. Cilj Crne Gore u okviru tog poglavlja je uklanjanje tehničkih barijera u trgovini kroz harmonizaciju nacionalnog zakonodavstva sa EU propisima, kao i priprema za integraciju na zajedničko evropsko tržište“, kazali su agenciji Mina-busineš iz tih ministarstava.

Oni su dodali da, osim što se uklanjaju barijere u trgovini, bezbednost i kvalitet proizvoda koji se stavljaju na crnogorsko tržište moraju biti zagarantovani kroz potpuno prihvatanje svih načela i zahteva evropskog tehničkog zakonodavstva, standarda i najbolje prakse njihove primene.

„Ispunjavanje svih zahteva i standarda uticaće i na povećanje konkurentnosti domaćih proizvoda na evropskom i međunarodnom tržištu“, naveli su predstavnici Ministarstva ekonomije, preneo je RTCG.