Dačić: Palma podržava vladu (video)

BEOGRAD – Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas, povodom najave Dragana Markovciha Palme da neće glasati za mandatara za sastav nove vlade Anu Brnabić, da misli da je teško politički opravdati podele poput podrške vlade, ali ne i mandataru.

“Jedno od najvažnijih političkih pitanja je da li dajete podršku mandataru ili ne. Nije tu ništa sporno i u odnosu na to se pozicionirate na političkoj sceni” objasnila je Joksimović u izjavi novinarima.

Kazala je da je Marković do sada bio konstruktivan partner, te podsetila da je najavio podršku vladi, ali ne i mandatarki.

“Ne znam da li moguće praviti takve podele. Mislim da se one mogu teško opravdati”, rekla je Joksimović.

Vršilac dužnosti premijera Ivica Dačić podvukao je da Marković ovo što misli ne iznosi tek sada, već od kada se pojavio na političkoj sceni.

Rekao je da je Marković o tome razgovarao i sa predsednikom Republike.

“Neupitno je da Marković ima pozitivan odnos prema Aleksandru Vučiću. Podržao ga je na izborima i ne sumnjam da će podržati vladu kada dođu na red zakonodavne aktivnosti”, uveren je Dačić.

Preneo je da je sa Markovićem razgovarao više puta o ovoj temi i da, koliko je obavešten nije promenio svoj stav što se tice glasanja.

“On nikada nije rekao da neće podržavati predsednika Vučiha i samu vladu” podsetio je Dačić rekavši da bi voleo da se nastavi takva saradnja i da nema razloga da se prekida.

Rekao je da bi mu bilo žao ako koalicija sa Markovićem ne bi dalje funkcionisala i podsetio da su postojale i druge stvari ranije oko kojih nije bilo usaglašenih stavova.

“Nemojte se sekirati oko glasanja, da li će Palma glasati” porucico je Dačić.