Beograd – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je da onaj ko ne podrži predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da premijerka bude Ana Brnabić ne može da kaže da je deo vladajuće koalicije i naglasila da očekuje izbor vlade krajem iduće nedelje, svakako do 30. juna.
Gojković je za televiziju Hepi rekla da onaj ko ne podrži Vučićev predlog za mandatara ne može da kaže da je deo vladajuće koalicije, dodajući da juče na sastanku Poslaničkog kluba SNS nisu razgovarali o politici Jedinstvene Srbije i izjavama njenog lidera Dragana Markovića.
„Ako ne podrži Vučićev predlog, ja ne znam kako neko može da kaze da je deo vladajuće koalicije”, rekla je Gojković
Ozbiljni političari, kaže, ne razmišljaju o tome kakvo je nečije seksualno opredeljenje već kakav će program da predstavi, šta će da uradi, te da bi o izjašnjavanju Marković trebalo da razmisli nakon ekspozea.
Navela je da je SNS Vučiću dao poverenje da predloži svoje viđenje ko je u ovom političkom momentu osoba koja može da vodi vladu Srbije i to je Ana Brnabić i tu ništa nije sporno.
Navodi da do četvrtka, petka mora da dobije predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima i da je 30. jun u ponoć poslednji rok za izglasavanje nove vlade.
Kaže da možda ministarstva neće izgledati tako kako sada izgledaju, da će se možda deliti ili se uvoditi neka nova.
„Za raspravu nam treba tri, četiri dana. Tek kada se izglasaju izmene zakona i objave u Službenom glasniku Ana Brnabić može da mi pošalje svoj zahtev sa imenima, do tada će se znati koliko će je poslanika podržati”, kaže Gojković.
Malo je verovatno, navodi, da nećemo imati vladu.
Brnabić, kaže, razgovara sa predsednicima svih stranaka koje će participirati u vladi i neće izlaziti u javnost sa imenima ministara pre nego što pročita svoj ekspoze, odnosno uputi pismo sa zahtevom da zakažem posebnu sednicu.
„Tek tog dana će poslati i meni i javnosti spisak imena ministara. Niko još nije siguran da će sto odsto biti u vladi, pa ni naši članovi”, rekla je Gojković.
Očekuje burnu raspravu u parlamentu.
„Vise bih volela da bude sadržinska, da pričamo o politici vlade, da ne pričamo o tračevima, da ne vređamo jedni druge”, navela je predsednica parlamenta.
Na pitanje da li će vlada na čijem čelu bude Ana Brnabić biti vlada kontinuiteta, Gojkoviće je odgovorila da je Ani Brnabić Srbija na prvom mestu i da je ubeđena da će to biti vlada kontinuiteta, da će jedan od prioriteta biti dalji put ka EU, ali i dobri odnosi sa drugim državama poput SAD, Ruske Federacije, Kine navodeći da će upravo u posetu Srbiji u julu doći predsednik Svekineskog kongresa. (Tanjug)