LUKSEMBURG – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras u Luksemburgu da je otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU dobra poruka za građane Srbije.

“Kroz otvaranje poglavlja mi pokazujemo da sprovodimo reformski proces pre svega zbog našeg društva, naših građana, a i zbog one krajnje i najveće vrednosti tog procesa, a to jesu i članstvo u EU, ali pre svega modernija i kvalitetnija država za naše građane”, rekla je Joksimović na konferenciji za novinare nakon što je Srbija otvorila poglavlja 7 i 29.

Kako je objasnila, tek kad građani budu zadovoljni moći će da se kaže da smo uspeli.

“Čak i da postanemo članica EU, ako naši građani ne budu zadovoljni životom u Srbiji, ni nekim okvirom vladavine prava, ni ekonomskim i životnim standardom, onda ceo posao neće biti upotpunjen na pravi način”, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, Srbija je pre svega okrenuta sprovođenju reformi na unutrašnjoj domaćoj agendi, razvoju zemlje.

“Verujemo duboko da su evropske integracije najbolji put i mehanizam da budemo efikasniji i uspešniji u tom procesu”, istakla je ona.

Joksimović se zahvalila Malti tokom čijeg predsedavanja je Srbija otvorila četiri poglavlja, i drugim evropskim zvaničnicima.

“Mi smo zadovoljni načinom na koji smo ove godine u prvih šest meseci radili i otvorili poglavlja”, rekla je ministarka, dodajući da su napori Srbije prepoznati u EU uprkos ozbiljnim izazovima sa kojima se Unija suočava.

Ona je izrazila uverenje da do kraja godine tokom estonskog predsedavanja možemo da uradimo još jedan ovako dobar posao i da budu otvorena sva poglavlja za koja smo pripremili pregovaračke pozicije.

“Ovo dobar signal i otvorena vrata za Srbiju od strane EU. Onoliko koliko budemo radili očekujemo da budemo vrednovani”, istakla je Joksimović.

Kako je dodala, međunarodne okolnosti nekada idu na ruku, nekada ne, “ali verujem da u narednih četiri pet godina možemo da dostignemo spremnost da pregovaramo o ulasku u Evropsku uniju”.

“Ne dajemo nikakve posebne rokove, ali naš cilj je da mi za tih četiri, pet godina uredimo naše društvo, usvojimo evropske standarde i počnemo da ih primenjujemo što je najvažnije”, naglasila je Joksimović.

Ona je rekla da je Poglavlje 7 koje se tiče intelektualno svojine vrlo važno jer će ono unaprediti položaj naših kompanija na domaćem tržištu, autora iz sfere umetnosti, industrijskih prava svojine.

Kada je reč o poglavlju 29 koje se tiče carinske unije, Joksimović je rekla da će ono biti važno za svakog građanina, privrednika, kompaniju.

“Svim reformama koje ćemo sprovesti, usklađivanjem sa EU, očekujemo da kad budemo članica na najbolji način koristimo prednosti koje carinska unija ima za sve zemlje članice”, rekla je ministarka.

Ona je rekla da očekuje dobru saradnju sa Estonijom koja 1. jula preuzima predsedavanje Savetom EU.

“Mi ćemo raditi naš deo posla, ali ovo je svakako dobra poruka za građane Srbije, zaključila je Joksimović.