Mali:Gradnja metroa počinje 2020. godine (VIDEO)

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da bi gradnja metroa u Beogradu mogla da počne 2020. godine i da je neophodno najmanje tri i po godine da se on izgradi.

 
On je, nakon predstavljanja Strategije razvoja Beograda do 2021. godine, naglasio da već danas ima sastanak sa predstavnicima francuske kompanije “Ežis”, koja treba da radi predfizibiliti studiju.

“Očekujem da će tokom naredne nedelje biti potpisan sporazum, studija traje devet meseci, a nakon toga radimo glavni projekat. Prema informacijama koje imam treba oko godinu i po do dve dana da se završi glavni projekat i da se završe svi poslovi koji su neophodni da bi se krenulo u izgradnju”, pojasnio je gradonačelnik.

Sa gradnjom metroa, može da se krene 2020. godine, naglasio je on i dodao da je planirano da se uradi prva linija od 22 kilometra i druga linija od 20 kilometara, a ukupna investicija je oko četiri milijarde evra.

Gradonačelnik kaže da je to investicija koju grad može da finansira i da za te svrhe ima novca i u budžetu, jer je to strateški važan posao.

Upitan da li se odustalo od privatno -javnog partnerstva on je rekao da postoji nekoliko opcija: da ceo projekat bude privatno – javno partnerstvo, da se sve radi iz kredita i možda najbliže rešenje je da Grad obezbedi finasije za građevinske radove, a da javno-privatno partnerstvo bude na softveru i kompozicijama.

Gradonačelnik je pojasnio da Strategija razvoja prestonice do 2021. godine osim početka radova na metrou, podrazumeva razvoj urbanog, održivog, dinamičnog grada, a da je misija pozicioniranje Beograda kao savremene evropske metropole, privrednog, obrazovnog, turističkog i kulturnog centra ovog dela Evrope.

Strateški ciljevi su konkurentna privreda bazirana na znanju, da se dostigne stopa zaposlenosti od 65 odsto, da prosečna stopa BDP bude četiri odsto na godišnjem nivou, a godišnja stopa rasta investicija 5,5 odsto.

U planu je navedeno i da se poveća udeo pešaka i biciklista u saobraćaju za dva do pet odsto, da se uradi 100 kilometara novih staza, da 90 odsto korisnika bude pokriveno vodovodnom mrežom, 80 do 90 odsto kanalizacijom, da se 10 odsto otpadnih vode prečišćava, da se poveća procenat reciklaže na 20 odsto.

U Starom dvoru danas je predstavljen i plan razvoja 18 gradskih preduzeća, a gradonačelnik Beograda kaže da je važno da se zna šta će se u narednom periodu raditi, ali i da se na taj način kontroliše menadžment preduzeća, te oni koji ne ispune zacrtane ciljeve biće smenjeni.

Govoreći o Sava centru i GSP-u, on je rekao da su to jedina gradska preduzeća koja ne posluju pozitivno, da tender za strateškog partnera za Sava centar nije uspeo, da će grad finansirati deo rekonstrukcije koji se odnosi na grejanje, kao i da će finansirati izradu projekta same rekonstrukcije.

On je najavio da će rešenje za oba preduzeća biti pronađeno do kraja godine, da se pitanjem GSP-a bavi konsultantska kuća koju finansira EBRD.