ZAGREB – Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac uveren je da će sporna spomen ploča HOS-ovcima u Jasenovcu na kojoj je uklesan ustaški pozdrav “za dom spremni” biti uklonjena.

“Ploca u Jasenovcu s ovakvim grbom i natpispom ne može tamo ostati, to je kao jedan na jedan. Ona mora biti maknuta i biće maknuta”, rekao je Pupovac za regionalnu N1 tv.

Upitan da li za to ima garancije od premijera Andreja Plenkovića i Hrvatske narodne stranke, Pupovac kaže da spomen ploča sa takvim natpisom ne može biti nigde.

“Mogla je biti u jednoj kvislinškoj tvorevini, ali u demokratskoj Hrvatskoj ne i tačka. A tolerisanja dizanja ploce Francetiću i proglašavanjem antifašistom u borbi protiv Italijana, nema šanse da bi takv ainicijativa mogla imati razumevanje koalicione vlade”, rekao je Pupovac i dodao da to neko naravno može da pokuša da prgura, ali da SDS S, kao deo vladajuće većine, sasvim sigurno to neće podržati.

Predsednik opozicione SDP Davor Bernardić zapitao je ranije danas kako je moguće da Pupovac podržava aktuelnu vladu, koja ne čini ništa da sporna spomen ploča u Jasenovcu bude uklonjena, Pupovac kaže da nije njegovo da govori o tome šta je to što premijer Plenković treba da uradi.

“Ali siguran sam da je to daleko od njegovog uverenja i da ako je trebalo imati obzira sada došao moment da se taj obzir makne”, rekao je.

Upitan šta misli o zahtevima za promenu imenan Trga maršala Tita, Pupovac je rekao da je Josip Broz Tito bio jedan od najvecih državnika koje je 20. vek imao i jedan od vodecih antifašistickih boraca i zapovednika jednog od najsnažnijih pokreta otpora na evropskom tlu poštovan od svih clanica atifašisticke koalicije i čiji je lik svugde gde se obeležavaju velike pobede.

“To što ga neki proglašavaju najvećim zločincem i aboliraju Pavelica – to je nedopustivo”, poručio je Pupovac.