BERLIN – Nakon što je potvrđeno da je u redovima tzv. Islamske države poginuo džihadista Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika, na Kosovu i Metohiji, Radio Slobodna Evropa ovaj grad opisuje kao “džihadističku prestonicu Evrope”, iz koje je, kako navode, mnogo mladih u redovima ISIS-a, od kojih se većina njih neće vratiti.

“Stižu vesti o njihovim smrtima, a kosti su ostavili na ratištima u Siriji, dok su im žene koje su poveli sa sobom ”preuzeli” drugi džihadisti. No, iako na Kosovu postoje rigorozne zatvorske kazne zbog odlaska među teroriste ili podrške plaćenicima, domaći militanti i dalje imaju velike simpatije među domaćim stanovništvom, navodi RSE.

Kačanik, gradić od 30.000 stanovnika, već je od 2012. označen kao džihadistička prestolnica Evrope.

Naime, iz toga grada su se ISIS-u pridružili brojni mladi, pa čak i cele porodice, a sve skupa između 300 i 350 Kosovara učestvovalo je u sukobima u Siriji i Iraku, na strani ISIS-a i Al-Nusre.

Među njima je i oko 50 žena i 30 dece.

Pozivajući se na nezvanične podatke, RSE tvrdi da je taj broj mnogo veći.

Stotinak ih se vratilo, a protiv dela boraca vode se sudski postupci.

Zakon predviđa kazne do 15 godina zatvora. Baš u tom relativno novom zakonu kosovski zvaničnici vide način na koji će skrenuti pažnju s Kosova kao poligona za stvaranje vojnika ISIS-a, piše RSE.

Međutim, novi obaveštajni podaci i pisanja stranih medija ponavljaju da je Kosovo i dalje fabrika radikala te ih zakonska rešenja nisu previše usporila.

Uz podsećanje da je Mudžaheri bio militant poznat po uznemirujućim video prilozima koje je postavljao na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako ubija ljude, na primer raketom.

U jednom videu, podsećaju, maše sabljom i uzvikuje kako će osvojiti i Rim i Španiju.

Navodio je, dodaje se, i mlade Kosovare da ubijaju po Balkanu pa je tako uhapšeno sedam osoba koje su po njegovim uputstvima trebalo da izvrše terorističke napade. “Početkom ove godine stradao je i Rivdan Haćifi, Lavdrimov prijatelj i bivši imam iz Gnjilana, koji je takođe često pozivao na ubistva nevernika i zvao Kosovare da mu se pridruže u ”svetom ratu”. Kosovski političari kažu da se radikalizam smanjio, međutim, nevladine organizacije upozoravaju da sada oni radikali koji su zatvoreni u zatvorima šire svoju ideologiju i uspešno regrutiraju nove članove koji će nakon izlaska iz zatvora krenuti direktno za Siriju i Irak”, navodi RSE.

Naime, plaćaju siromašnima hranu, brinu o njihovim porodicama, daju im zaštitu i lagano ih pridobivaju.

RSE podseća na pisanje Njujork Tajmsa da su upravo Saudijci krivi što se Kosovo pretvorilo u centar vehabizma – konzervativnog islamskog pokreta koji po nekim tumačenjima odobrava i silu za preobraćenje nevernika.

Tajms piše i da je Kosovo nekada bilo tolerantno društvo, a Saudijci su pred očima “osloboditelja” Amerikanaca preuzeli Kosovo i nekad mirnu teritoriju pretvorili u centar islamskog ekstremizma.

” Kako Saudijci deluju u Evropi, otkrilo se i u depešama Vikiliksa. I drugi mediji pišu slično, pa navode priču mladića koji je na put radikalizacije krenuo kada je na Fejsbuku dobio poziv da pristustvuje propovedi jednog imama kojeg su plaćali Saudijci. Propovijedi je organizovalo islamsko društvo mladih “Rinia Islame” (Islamska omladina na albanskom), jedna od desetak organizacija o kojim se malo zna, a koje su osnovale Saudijska Arabija i druge države Persijskog zaliva kako bi širile ekstremnu verziju islama”, prenosi dalje RSE.

Grupe su, kako se navodi, optužene za “pranje mozga” mladima.

Mladić je ispričao da su propovedi kojim je prisustvovao bile “veoma stroge i oštre” te da su im rekli da se ne rukuju sa ženama i ne idu u kafiće i barove.

Propovedi kojima je prisustvovao taj mladić držao je Zećija Chazimi, imam koji je na odsluženju desetogodišnje zatvorske kazne nakon što je sud njega i šestoricu njegovih saradnika osudio zbog učešća u borbama na strani ISIS-a u Siriji od 2012. do 2014. i pokušaja regrutovanja mladih u redove te militante organizacije.

Chazimi je na Ju tjubu postavio video u kojem kaže kako je “krv nevernika najbolje piće”, navodi RSE, a analitičari objašnjavaju da dobrotvorne organizacije s Bliskog istoka ulaze u siromašne, seoske zajednice poput Kačanika, koje su vlasti zanemarile i gde je nezaposlenost oko 40 posto.

To, dodaje se, siromašne mladiće čini veoma lakom metom za indoktrinaciju jer su od svih zaboravljeni i ostavljeni, a ekstremistički propovednici dočekuju ih širokih ruku te im daju novac, hranu…

” Islamske dobrotvorne organizacije često vode škole, domove za decu i socijalne programe, ali takođe promovišu stroga islamska pravila. Čini se da je radikalna ideologija stvorila uporište u Kačaniku, gde nije neobično videti žene pokrivene u potpunosti islamskim velom ili ljude s nepodšišanim bradama i u pantalonama kraćih nogavica, simbolima islamskih fundamentalista”, navodi RSE.

Vlasti Kačanika kategorično tvrde da su uglavnom izbacile radikale iz grada, ali priznaju da su neki ekstremisti jednostavno prešli u ilegalno delovanje i nastavili raditi u privatnim kućama, navodi RSE.

Lokalno stanovništvo govori o kolibama u šumi u kojima ekstremisti drže sastanke i propovedi, a čuvaju ih naoružani stražari – navode kosovski i strani mediji, prenosi portal.

Da je teroristička pretnja na Kosovu stalna, svedoči i slučaj iz maja ove godine kada je policija Kosova uhapsila četiri osobe za koje se sumnja da su pripadnici organizacije “Oko naroda” (Syri i popullit), a koju kosovske vlasti smatraju kriminalnim društvom.

“Sumnja se da su pripremali terorističke napade”, podseća RSE.