Siniša Mali predstavio novi Savski most

BEOGRAD, 15. juna (Tanjug) – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas rešenje kako će izgledati novi Savski most, čija se izgradnja očekuje u avgustu ili septembru 2018. godine, ističući da su troškovi oko 30 miliona evra, što je pet puta manje u odnosu na Most na Adi.

“Danas je veliki dan za građane Beograda, jer predstavljamo kako će novi Savski most izgledati. Žiri je nakon nekoliko meseci rada, koliko je konkurs trajao izabrao rešenje koje je po meni sjajno i predstavljaće novi simbol našeg grada”, rekao je Mali novinarima u Skupštini grada.

On je objasnio da se najmanje iz tri razloga mora graditi novi most umesto da se rekonstruiše stari.

Prvi je estetski, jer se sadašnji ne uklapa u viziju modernog Beograda, drugi razlog je taj što sadašnji most nema dovoljno kapaciteta, a treći je bezbednosni.

“Kapacitet mosta sa dve trake nije dovoljan, novi most će imati staze i za automobile, tramvaje, odnosno metro, bicikliste i pešake tako da će u potpunosti njegov kapacitet da se poveća. Na nekim mestima most koji je izgrađen tokom Drugog svetskog rata ima drvene šipove i nije više toliko siguran za saobraćaj”, istakao je gradonačelnik.

Mali je istakao da će se do kraja godine završiti projekat, te da realno može da se krene u izgradnju u avgustu ili septembru naredne godine.

“Troškovi ovog mosta su 30 miliona evra, to je ono što je CIP izračunao. Nisu to stotine miliona evra, a most preko Ade je koštao oko 160 miliona evra, samo most, a imamo plus i pristupne puteve. Ovaj košta pet puta manje, i to dovoljno govori o tome koliko vodimo računa o svakom dinaru, a po pitanju kapaciteta ništa manji neće biti od mosta preko Ade”, rekao je Mali.

Gradonačelnik je najavio i da će sa završetkom projekta tunela koji spaja Ekonomski fakultet, odnosno Savski amfiteatar sa Bulevarom despota Stefana građani Karaburme i Mirijeva koji dolaze sa Pančevačkog mosta mnogo brže stizati do Novog Beograda.

Na pitanje da li će stari most biti srušen, Mali je rekao da će se u narednih nekoliko meseci pokrenuti kampanja tokom koje će pitati Beograđane gde bi želeli da ga vide.

Jedna od opcija, koje se setio Mali je da Savski most bude veza sa Velikim ratnim ostrvom, međutim, kako kaže, nije siguran da li je u pravu i da li je to moguće.