BEOGRAD – Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da prisustvo velikog broja državnika iz regiona i sveta na inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavlja pokazatelj toga šta ti državnici misle o Srbiji i politici koju naša zemlja vodi.

On kaže da je inauguracija najveći skup u novijoj istoriji, kada je reč o Srbiji kao nezavisnoj državi, da je to svojevrstan samit balkanskih država, te pokazatelj nove pozicije Srbije u svetu.

Poređenje današnjeg skupa sa skupovima koje je priređivao Josip Broz Tito, Milivojević kaže da su to neuporedivi skupovi, jer su drugačiji kontekst, povod i međunarodne okolnosti.

“To je jedan od najvažnijih skupova ne samo na ovim prostorima, nego u širem globalnom kontestu, imajući u vidu kakvi su nam danas međunarodni odnosi, kako se međunarodni poredak menja , kakve su tenzije u koje je Balkan uključe, Bliski istok izbeglička kriza, tenzije između velikih sila, problemi u Evropi – Bregzit”, pojasnio je Milivojević.

On je naglasio da je to svojevrstan samit balkanskih zemalja, jer dolaze najviši predstavnici balkanskih zemalja, predstavnici Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine u punom sastavu, Crna Gora, Makedinije, Mađarske, sa izuzetkom Rumunije gde je pala vlada, predsednik turskog parlamenta, potpredsednik grčke vlade.

“Imate praktično samit balkanskih zemalja sa dve važne poruke – da je spoljna politika Srbije do sada bila uspešna, da je ostavila traga i da Srbija ima svoj značaj u ovom trenutku, a odazivanje na poziv pokazuije verifikacviju politike i međusobnih odnosa u ovom trenutku i želju da se oni nastave na ovaj način i ubudućnosti”, rekao je bivši diplomata.

Politika Aleksandra Vučića dok je bio na čelu Vlade Srbije, kako kaže, dala je rezultat da se državnici regiona odazovu na tom nivou, što pokazuje odnos prema predsedniku Vučiću lično, ali i prema državi.

Prisustvo najviših predstavnika NATO-a i ODKB-a pokazuje, nastavlja on, koliko da je Srbija značajna za oba saveza, te da nije primetio u poslednje vreme da se oba saveza u isto vreme sastanu na jednom mestu na najvišem nivou.

“To šalje više poruka. Prva je da je Srbija značajna za oba saveza, da oba saveza imaju interesa da uspostave odnos saradnje koji bi im garantovao prisustvo na ovim prostorima. Druga poruka je da su ta dva saveza na ovim prostorima suprostavljena i da se bore za interesnu sferu na ovaj ili onaj način”, pojasnio je on.

Dolazak predstavnika suprostavljenih vojnih tabora na najvišem nivou, naglašava on, je potvrda važnosti politike neutralnosti za koju je predsednik Vučić rekao da će biti nastavljena i ubuduće.

“Njihovo prisustvo je jasan signal da Srbija igra važnu ulogu za oba saveza”, ocenio je on i dodao da se njihovo nadmetanja na globalnom planu na realaciji Vašington- Moskva prelama na našim prostorima hteli mi to ili ne.

Prisustvo najviših državnih zvaničnika potvrđuje još da je međunarodni položaj Srbije u usponu zahvaljujući doslednosti u politici koja se vodi.

“Tu doslednost pokazujete što ste korektan partner i što se kao partner uklapate u globalni interes, kada je u oitanju bliskoistočna kriza, izbeglička kriza. Srbija je tu partner u kiorist stabilnosti”, zaključio je Milivojević.