BEOGRAD – Iftar, prvi obrok tokom ramazanskog posta, je radost postača koja svoj puni smisao ima samo kada se podeli sa drugima, a ovaj je i važan iskorak u politici pomirenja, poručio je narodni poslanik Muamer Zukorlić, koji je bio domaćin mnogobrjnim zvanicama u beogradskom Klubu poslanika.

“Ovaj iftar zbog svih okolnosti u kojima se održava ima porku da se država otvara prema muslimanima, što je važan iskorak u politici pomirenja i neophone integracije društva”, rekao je Zukorlić, koji je i predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnoloski razvoj i informatičko drustvo.

Kakoje saopšteno, među više od 130 zvanica iftaru su prisustvovali izaslanik Predsednika Srbije Nikola Selaković, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar obrazovanja Mladen ŠSarčević, potpredsednica SNS Marija Obradović, potpedsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, te više od dvadesetak narodnih poslanika iz većine poslanickih klubova.

Među zvavnicama je bio i ambasador OSCE i gotovo svi ambasadori muslimanskih zemalja u Beogradu, te brojni predstavnici javnog politickog i kulturnog života.

Višečlanu delegaciju Islamske zajednice Sandzaka, Beograda, Vojvodine i Preševa predvodio je, kako se navodi, predsednik Mešihata muftija Mevlud Dudić.

Poželevši dobrodoslicu i prijatan iftar, Zukorlić je istakao da muslimanski post ima za cilj da izoštri karakter coveka i da mu unapređenjem samokontrole ojača empatiju za druge ljude i opredeli ga prema dobročinstvu.

Pre iftara proučen je ezan i džematski obavljen akšam namaz, a uz iftar upriličen je prigodan kulturno-umetnički program.