PRIŠTINA – Zastupljenost Srba (Srpske liste) u kosovskim institucijama je ustavna kategorija i u biloj kojoj kombinaciji oni bi trebalo da budu deo institucija, sopštila je danas ABK Ramuša Haradinaja i poručuju da je to zatečeno stanje.

ABK je članica velike, tzv. ratne koalicije PAN, čiji je Haradinaj kandidat za premijera, a u saopštenju ističu da Srpsku listu nisu oni doveli već su je, kako kažu, tu zatekli.

“Srpsku listu nismo mi doveli. Našli smo ih među vama, a vi, neokomunisti ove zemlje, ne pozivajte se na patriotizam, jer patriotizam bez patriotskog čina, što je vama uvek nedostajalo, može da bude samo zakon za ljude bez morala i savesti”, navodi se u saopštenju ABK i dodaje:

“Zastupljenost kosovskih Srba (u kontekstu Srpske liste) u institucijama Republike Kosovo ustavna je kategorija i u bilo kojoj kombinaciji oni bi trebalo da budu deo institucija, jer ste to sami zakuvali”.

Današnji peti pokušaj konstituisanja kosovskog parlamenta u ovoj stranci vide kao “populistički spektakl neformalne grupe poslanika (među njima su ljudi optuženi za terorizam), a ne parlamentarna debata”.

ABK smatra da ne može biti rasprave na sednici na kojoj ne postoji kvorum čak i kada je sednica konstitutivna, čak i ako je u punom kvorumu, rasprava nije predviđena.

“ Manite se sastanaka i vratite se realnosti”, poručuju iz ABK i dodaju da oni daju sve od sebe za deblokadu situacije.

“ Ne smatramo da bi situacija mogla da se reši propagandom i neustavnim sastankom, bez kvoruma u Skupštini”, navodi se u saopštenju.