BEOGRAD – Upravi saobraćajne policije MUP-a Apatinska pivara danas je donirala deset najsavremenijih alkometara, a u MUP-u se nadaju da će donacija pomoći da se popravi statistika koja pokazuje da je u prethodne dve godine u Srbiji od ukupno 1.206 ljudi koji su stradali u saobraćajnim nesrećama, njih 244 stradalo zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Kako navodi zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a, Boban Milinković statistika u Srbiji ne odskače od evropske, gde u proseku između 20 i 30 odsto žrtava saobraćajnih nesreća strada zbog učesnika u saobraćaju koji su pod dejstvom alkohola.

“Svako peto lice koje pogine na našim putevima pogine u nezgodi u kojoj je jedan od vozača bio pod dejstvom alkohola. To deluje stravično međutim, istraživanja pokazuju da na primer u Irskoj 38 odsto od ukupno stradalih u nesrećama strada zbog alkohola, dok je taj procenat u Hrvatskoj za prethodne dve godine 24 odsto”, naveo je Milinković.

Prosečno se godišnje iz saobraćaja isključi oko 50.000 vozača pod dejstvom alkohola, od čega se na trežnjenju zadži oko 10.000, ističe Milinković i dodaje da je 21. avgusta počela akcija pojačane kontrole brzine kretanja na gotovo svim putevima u Evropi.

“U okviru mreže evropskih saobraćajnih policija čiji je Srbija član, od ponedeljka će se na gotovo svim evropskim putevima brzina meriti tokom čitavih 24 sata. MUP je spreman za tu akciju, imamo novih 50 radara za merenje brzine sa infracrvenim reflektorima, tako da ćemo brzinu meriti i danju i noću”, rekao je Milinković.

Novi alkometri imaju savremeniji softver koji omogućava brže pokazivanje da li neko ima alkohola u krvi ili ne. Ovi uređaji imaju aktivno i pasivno stanje, gde pasivni samo utvrđuje da li neko ima alkohola u krvi ili ne dok aktivni meri količinu alkohola.

“Za sat vremena jedan policajac može da istestira između 100 i 120 vozača. Ako nas ima nekoliko na jednom punktu mi praktično možemo da istestiramo sve vozače koji tuda prođu”, ističe Milinković.

Generalni direktor Apatinske pivare, Vladimir Novaković naveo je da je tokom deset godina trajanja kampanje “Kad pijem, ne vozim” donirano 105 alkometara, kao i da je posećeno mnogo festivala, gradova i održan veliki broj predavanja koji služe da podignu svest vozača o vožnji u alkoholisanom stanju.

“Obraćamo se posebno mladima, jer oni nadproporcionalno učestvuju u nesrećama izazvanim alkoholom. Naš savet za vozače je uvek da, ako su pili zovu nekoga, uzmu taksi ili prošetaju do kuće”, navodi Novaković.

On ističe da je primetan trend manje vozača koja voze pod dejstvom alkohola i da se mladi sve češće odlučuju da jedan koji vozi ne pije kada izlaze.

“Ovaj trend treba da se nastavi još nismo postigli sve što želimo, u tom cilju Udruženje pivara pokrenulo je i kampanju “Trezno i oprezno” koju snazno podržavamo”, zaključuje Novaković.
(Tanjug)