PRIŠTINA  – Neizvesnost da li će i kada konstitutivna sednica kosovskog parlamenta biti okončana, odugovlačenje sa izborom predsednika i neodustajanje velike, tzv. ratne koalicije od kandidature Kadrija Veseljija za tu funkciju vodi prištinske institucije u sve dublju političku krizu i gotovo izvesno ka novim izborima.

Univerzitetski profesor Dašim Ismailji smatra da se, ni nakon dva meseca od vanrednih parlamentarnih izbora, ne vidi skoro rešenje aktuelne političke situacije na Kosovu I Metohiji.

Ismailji smatra da Demokratska partija Kosova, čiji je neformalni lider kosovski predsednik Hašim Tači, ne bi trebalo da drži Kosovo kao taoca igrajući odlučujući ulogu u formiranju institucija.

Stranke okupljene oko DPK saopstile su da sutra neće prisustvovati nastavku konstitutivne sednice na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik skupštine I traže da ona bude odložena za naredni četvrtak.

Sutrašnju sednicu zakazao je najstariji poslanik i predsedavajuci parlamenta do izbora predsednnika Adem Mikulovci iz Samoopredeljenja.

U DPK, međutim smatraju da je to bio jednostrani potez Mikulovcija i to navode kao razlog da ne prisustvuju sednici.

Zamenik predsednika DPK i poslanik Enver Hodžaj izjavio je za Kosovapreš da ostaje njiihov predlog za reizbor Kadrija Veseljija za predsednika Skupštine.

Odustajanje od tog predloga tzv. ratna koalicija uslovljava istovremenim glasanjem za vladu Ramuša Haradinaja, koji, međutim, još nije dobio mandat od predsednika Tačija.

Hodžaj je rekao da taj predlog važi do sutra u 10 sati, za kada je najavljen nastavak konstitutivne sednice na koju će oni doći, ali, kako kaže, samo pod tim uslovom.

Hodžaj je naime ponovio da je stav DPK da je Veselji jedini kandidat za predsednika parlamenta.

Lider Alijanse za novo Kosovo i jedan od najbogatijih Albanaca Bedžet Pacoli, ponovio je poziv za formiranje široke koalicije.

Pacoli kaže da će od malog značaja biti to ko će voditi vladu i da je najvažnije postići pun konsenzus političkih partija na Kosovu.

On je u intervjuu za Epoka e re ponovio da jedino široka koalicija stranaka može Kosovo da izvučee iz političke i institucionalne krize.

“Trebalo bi da se svi pomerimo sa svojih pozicija i da pronađemo rešenje koje bi služilo državnim interesima Kosova”, rekao je Pacoli.

Šef parlamentarne grupe DSK i kandidat za premijera iz koalicije okupljene oko te stranke, Avdulah Hoti, isključuje mogućnost koalicije sa Samoopredeljenjem, pokretom koji smatra odgovornim za rasturanje kosovskih institucija, što je i dovelo do vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna.

On je poručio da će DSK raditi na tome da obezbedi većinu za formiranje nove kosovske vlade.

Prema njegovim rečima, ako bi došlo do novih izbora, najveći gubitnici biće Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova.

“Mislim da će svaki pokušaj da institucije drže kao taoce, ucenama i dugotrajnim procesima, povećati kritički duh građana. U slučaju organizovanja novih izbora, to bi bilo fatalno i za ove stranke, DOK o ABK”, rekao je Hoti za Zeri.

Politički analitičar Arben Rugova smatra da političke partije na Kosovu nisu zainteresovane da se postigne dogovor i nađe resenj. kako bi se došlo do rešenja.

Ali, bez obzira na nastavak sednice koja je već sazvana za četvrtak, politički analitičar Ramuš Tahiri smatra da će se institucionalni zastoj verovatno nastaviti sve do ponovnog raspisivanja izbora, piše Zeri.

“Blokada će verovatno trajati sve do sticanja uslova da predsednik raspiše vanredne parlamentarne izbore, tako da budu održani 22. oktobra zajedno sa opštinskim izborima”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, deblokada institucija je moguća samo ako strane okupljene oko DPK odu sutra u skupštinu i predlože kandidata za predsednika padlamenta.

Konstitutivna sednice kosovske skupštine počela je 3. avgusta, tri dana pre isteka roka za njeno održavanje, a koji je propišan ustavo