ANKARA – Namere rukovodstva iračkih Kurda da održe referendum o nezavisnosti mogao bi da dovede do građanskog rata, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ovo je najjače upozorenje koje je Ankara uputila pred referendum, koji je zakazan za 25. septembar, navela je agencija AFP.

“U toj zemlji (Iraku), koja je prošla kroz mnoge probleme, referendum o nezavisnosti može da pogorša situaciju. Ne daj Bože, mogao bi i da dovede do građanskog rata”, rekao je Čavušoglu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u junu oštro kritikovao najavljeni referendum, nazivajći ga “greškom i pretnjom” po teritorijalni integritet Iraka.

“Osnovni razlog našeg protivljenja ovom referendumu je važnost očuvanja teritorijalnog i političkog integriteta Iraka”, izjavio je portparol Erdogana, Ibrahim Klin, demantujući da postoje bilo kakve loše namere prema Kurdima.

U Turskoj živi priličan broj Kurda, a prema nekim procenama oni čine oko četvrtine ukupnog broja stanovnika, koji iznosi nešto manje od 80 miliona.

SAD su zatražile od iračkih Kurda da odlože referendum o nezavnosti svog autonomnog kurdskog regiona.

Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je nedavno taj zahtev tokom telefonskog razgovora sa predsednikom regionalne vlade iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem.

Stejt department SAD u junu je izrazio zabrintost da će referendum skrenuti pažnju sa “urgentnijih prioriteta” kao što je poraz ekstremista Islamske države.

SAD i druge zapadne države zabrinute su da bi to glasanje moglo da se pretvori u još jedno regionalno žarište.

Turska, Iran i Sirija, koji zajedno sa Irakom imaju veliki broj kurdskih stanovnika, protive se nezavisnom Kurdistanu.

(Tanjug)