BEOGRAD – Koristeći veru kao masku, deo pripadnika Islamske zajednice, među kojima ima i vehabija, dobro osmišljenim scenarijem pokušava da isprovocira nemire na severu KiM, koje policija zasad uspeva da kontroliše i spreči, piše “Blic”.

Pozivajući se na izvor iz Euleksa list na svom sajtu navodi da je u Islamskoj zajednici Kosova došlo do podela i formiranja nekoliko frakcija.

Jedna od grupa, za koju se sumnja da novac dobija iz Turske, okuplja se poslednje tri nedelje, petkom, na severu i to na mestu gde je nekada bila džamija, upravo u oduvek rovitoj zoni, nadomak glavnog mitrovačkog mosta, navodi list.

Oni na tom mestu klanjaju, iako je policija zabranila okupljanja, piše Blic i dodaje da juče nije bilo verskog obreda, jer je KPS obezbedila mesto pre dolaska Albanaca među kojima, sudeći po načinu oblačenja i spoljnom izgledu, ima i vehabija.

Kako se sumnja, namera je da se sve učestalijim i masovnijim verskim obredima isprovociraju lokalni Srbi da napadnu u ovom scenariju „mirne građane tokom verskog obreda“.

Izvor „Blica“ kaže da je sve počelo pre tri nedelje, kada su dva Albanca, koja su se predstavila kao pripadnici Islamske zajednice Mitrovice, predala policiji na severu zahtev za verski obred – klanjanje i namaz i na mestu gde se nekada nalazila džamija.

Nakon toga, lokalni policajci su obavili razgovor sa čelnicima Islamske zajednice Mitrovice i efendijom Agimom Velijom. On je utvrdio da Islamska zajednica ne stoji iza tog zahteva već, kako je naveo, volja pojedinaca“, navodi „Blicov“ izvor.

Policija je pre tri nedelje, u skladu sa informacijama i činjenicom da je celokupna situacija „rovita“, zabranila okupljanje.

Podnosiocima zahteva uručeno je pismeno obaveštenje da je skup zabranjen i da će se organizatori ukoliko se ogluše o odluku biti zakonski gonjeni.

“I pored toga, okupili su se. Na prvom okupljanju pre tri nedelje bilo ih je dvadesetak. Srbi nisu reagovali. Nakon toga policiji je stiglo novo obaveštenje da će Islamska zajednica Mitrovice vršiti verske obrede, isprva jednom dnevno, a potom i više puta tokom dana, a kako propisuju verski zakoni. Praktično to je pet puta dnevno. I pored zabrane, grupa se okupila i prošlog petka. Ovog puta ih je bilo još više“, kaže “Blicov” sagovornik.

Oba okupljanja predvodio je imam Islamske zajednice Mitrovice Izet Feka.

Policija, međutim, iako je imala zakonski osnov, jer je skup zabranjen, nije preduzela konkretne mere.

Pre dva dana, u četvrtak, iznova je stigao zahtev, ali je ovog puta KPS reagovala na terenu i sprečila okupljanje, a time i moguću provokaciju.

Brade, kratke pantalone, molitve na arapskom, i to na severnoj strani, kako kažu lokalni Srbi, izazivaju dozu straha, navodi list.

Posebno jer većina Albanaca koji su dolazili i nisu iz severnog del i jer se na oko 800 metara od lokacije na kojoj insistiraju da klanjaju nalazi džamija, a u južnom delu njih nekoliko.

Kako „Blic“ saznaje, Islamska zajednica Kosova ima više frakcija – jedni su i dalje privrženi vezi sa Saudijskom Arabijom, koja je dugo dominirala uticajem na KiM.

U poslednjih posebno godinu dana taj primat preuzima Turska, koja daje i poprilične sume novca pojedinim imamima.

Do podela i frakcija došlo je posebno otkako je na čelo IZ Kosova umesto Redžepa Boje došao Naim Trnava.

Usledila je radikalizacija unutar Islamske zajednice koja je dovela do par akcija Kosovske policije u kojima su uhapšeni imami IZ zbog propagiranja džihada.

Pojedini od imama regrutovali su znatan broj kosovskih Albanaca da odu na strana ratišta poput Sirije, navodi list.