Naslovna ISTAKNUTO Celo Kraljevo ima samo jednu cisternu za pitku vodu

Celo Kraljevo ima samo jednu cisternu za pitku vodu

Kraljevo – Grad Kraljevo, odnosno “Vodovod”, raspolaže sa samo jednom cisternom koja se koriste za dopremanje vode za piće. Ostale cisterne, koje imaju “Čistoća” i vatrogasci mogu se koristiti samo za tehničku vodu. Stanje u selima oko Kraljeva postaje sve kritičnije, jer seoski vodovodi presušuju.

S obzirom na visoke temperature, potrošnja vode u Kraljevu je veća nekoliko puta, što ukazuje na nenamensko trošenje. Iz JKP “Vodovod” Kraljevo apeluju na građane da racionalno troše vodu, kako bi svi imali dovoljno vode i kako bi se sačuvao sistem vodosnabdevanja. Ali, kojim čarobnjačkim potezom opslužiti sve, kada imate samo jednu cisternu?

Cisterna nije u mogućnosti da se zadrži duže od sat vremena na jednom mestu, jer mora da ide dalje ili na punjenje. Nivoi podzemnih voda odakle se seoski bunari snabdevaju, došli su do samog dna, i smanjuju se sve brže. Pojedini predsednici mesnih zajednica su već apelovali da se pošalju cisterne sa vodom. Ali, grad ih nema.

Ljubinka Pešić iz naselja Rudnik u Ušću kaže da zajedno sa snajom svakog dana, najmanje šest puta donese po 50 litara vode u kantama.

– U jednoj ruci nosim 20, a u drugoj 30 litara vode. Isto tako i moja snaja. I pešačimo po kilometar od izvora do kuće. I tako na suncu i 40 stepeni, non stop donosimo, jer se niko nije dosetio da nam uputi cisternu sa vodom, dok se ne reši taj problem sa lokalnim vodovodom. Kući imamo dva mala deteta, a vode jedva i da se umijemo – priča Ljubinka za „Srbija video“.

Situacija sa smanjenim nivom podzemnih voda je zabeležena i u selima na deonici od Kraljeva do Čačka, prema Mataruškoj Banji sa obe strane Ibra, ali i nekim selima ka Vrnjačkoj Banji. Ali, u ovom trenutku je problem što grad ima samo jednu upotrebljivu cisternu koja prevozi vodu za piće.

Na naše pitanje, zašto postoji samo jedna cisterna, iz JKP “Vodovod” kažu da nemaju novca da kupe nove.

– Apelovali smo već da nam Grad obezbedi 12-13 miliona dinara kako bi kupili još jednu cisternu za pijaću vodu. Imamo samo jednu koja radi 24 sata, i ne može da stigne da obiđe sve kojima treba voda, a svakog dana sve više ljudi nas zove. Moj plan je da pokušam da izlobiram da se kupi još jedna cisterna kako naredna leta ne bi dočekivali ovako – kaže Milenko Stefanović direktor JKP “Vodovod” iz Kraljeva.

Izvor: Srbija video

Exit mobile version