BEOGRAD – Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nema original Dejtonskog sporazuma, a da je posle 5. oktobra 2000. godine nestao i papir na kojem je Ričarad Holbruk potpisao da Amerikanci nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Uništen i izgubljen je i originalni primerak Dejtonskog sporazuma”, otkriva za “Srpski telegraf” Dačić, koji je istraživao kako su nestali sporazumi koji su za Srbiju i danas od ključne važnosti.

Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Svi Miloševićevi saradnici tvrde, a njegova sekretarica se kune da je Milošević zvao i da joj je dao papir na kome je Holbruk, tadašnji glavni pregovarač između Zapada i Srbije i američki izaslanik, potpisao Miloševiću (tokom pregovora 1998. i 1999) da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova“, kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, taj papir je nestao, jer je sve opljačkano.

“Nema ni tog papira, oni su, bre, sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo”, navodi Dačić za “Srpski telegraf”.

Dačić je ogorčen i zbog toga što se, kako kaže, ne zna da je Milošević zaslužan za sporazume od kojih država i danas ima koristi.

“Dejtonski sporazum je njegovo delo, kao i druga stvar, ono za šta se još danas jedino držimo, a to je Rezolucija 1244”, navodi Dačić.

Da su dokumenta uništena ili nestala, potvrdili su za “Srpski telegraf” i bivši državni funkcioneri, ali i nekadašnji ministri DOS.

Jedno od objašnjenja gde je nestao “dejtonac” pružio je bivši ministar spoljnih poslova i čelnik DOS Goran Svilanović, koji je tvrdio da nije zatekao ovaj dokument kada je preuzeo resor 2000. godine, a da su mu službenici rekli da je možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vreme bombardovanja 1999. godine, navodi list.