BEOGRAD – Republika Srpska ima konsenzus o neulasku BiH u NATO, ali s obzirom na to da je sada očigledno da Bosna, bez volje RS, hoće da se strpa u Alijansu, važno je da se zna šta je volja naroda i zato što pre treba održati referendum o tom pitanju kaže, predsednik RS Milorad Dodik.

Dodik je u intervjuu za portal Sputnjik rekao da je referendum o pristupanju BiH NATO-u definitivna odluka Republike Srpske kako bi se njeni građani izjasnili o tim integracijama u trenutku kada budu došle na dnevni red.

Predsednik RS smatra da najpre sve političke partije u RS treba da se okupe oko konsenzusa da se sprovede referendum sa pitanjem “Da li ste za to da Bosna, odnosno RS, bude članica NATO-a”.

A može, kaže, možda i drugo pitanje: “Da li ste za to da postoje Oružane snage BiH”.

Misli da nema razloga za oklevanje i da taj, kako kaže, nameravani, dogovoreni i opšteprihvaćeni referendum treba održati što je pre mogucće.

Zemljama – članicama Saveta za implementaciju mira poručio je da “zaustave eroziju i nasilje koje se sprovodi u BiH u okviru sudova pod patronatom međunarodne zajednice i NATO”.

Upitan zašto referendum baš u ovom trenutku, Dodik kaže da je “čašu prelilo” uplitanje suda koji, kako kaže, ne postoji po Ustavu BiH i koji presuđuje bez pravnog osnova.

Reč je o odluci Apelacionog veća Ustavnog suda BiH, prema kojoj vojni objekat Veliki Žep u Han Pijesku RS treba da uknjiži na ime BiH, odnosno Oružanih snaga.

Za Dodika je, međutim, ta odluka nesprovodiva.

Uveren je da međunarodnoj zajednici neće biti drago zbog referenduma i da bi oni rekli da taj referendum nema snagu, kaže Dodik i dodaje:

“Primarno, ne želimo da se razlikujemo od Srbije, i ako je Srbija proglasila neutralnost, onda ćemo i mi učiniti sve da RS ostane u fokusu neutralnosti, mada mi moramo, imajući u vidu nastale okolnosti, umešanost NATO-a u političke procese ovde, da se izborimo na način na koji Srbija to nije radila. Moramo da idemo sa snagom koja je najvažnija, a to je snaga naroda”.

O izjavi bošnjačkog člana Predsedniištva Bakira Izetbegovića da je međunarodna zajednica napustila Bošnjake još pre deset godina, Dodik kaže da je “fingirana priča”.

Konstatovao je, međutim, činjenicu da je, kako je rekao, Izetbegović “značajno politički propao i da nema neke posebne snage”, pa ga možda stranci zbog toga zaobilaze.

(Tanjug)