BANJALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je snimanje filma o životu prvog predsedniku BiH Alije Izetbegoviće samo način da se “opere njegova biografija”.

Dodik je rekao da je politika Alije Izetbegovića bila “politika smrti za mnoge Srbe, politika muslimanskog nacionalizma i ekspanzionizma na ovim prostorima”.

Alija Izetbegović je, kako je kazao Dodik, napisao Islamsku deklaraciju i bio je poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svetskom ratu.

Imajući u vidu sve to i činjenicu da je Aliju Izetbegović, kako je saopštio Haški tribunal na dan njegove smrti, samo smrt sprečila da završi u Haškom tribunalu i odgovara za zločine, ovo vidimo kao način da se opere njegova biografija“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik je naveo da bi Radio-televizija Republike Srpske trebalo da snimi film o Radovanu Karadžiću i njegovom “učešću u borbi za slobodu srpskog naroda”, dodajući da bi Vlada trebalo da obezbedi sredstva da bi se taj film snimio.

Ako može Alija Izetbegović da ima taj film uz asistenciju sina Bakira onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi“, zaključio je Dodik.

Ambasada Turske u BiH je nedavno saopštila da će turska državna televizija TRT snimiti u BiH seriju o Aliji Izetbegoviću, a planirano je da snimanje serije traje 75 dana.

Serija “Alija” snimaće se u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju, prenosi Fena.

Serija će imati šest epizoda, a kako se navodi, u njoj će biti prikazani delovi iz života Izetbegovića, od rane mladosti 1944, pa sve do smrti 2003. godine.