BEOGRAD – Bezbednosno informativna agencija mora biti apolitična, a konkursi javni i transparentni, sa naglaskom na stručnost i profesionalnost, bez ikakvih uticaja političkih stranaka, saopštila je danas Demokratska stranka koja je najavila amandmane na predložene izmene zakona o BIA.

DS u saopštenju kaže da su izmene i dopune Zakona o BIA ušle u skupštinsku proceduru po hitnom postupku i da se Zakon gura kroz “mala vrata” skupštine kako bi vlast “mogla da nastavi sa zloupotrebama ove agencije”.

Kako kaže DS u saopštenju “BIA nije stranačko obezbeđenje SNS” i zato direktor Agencije “ne sme ni u kom slučaju da zapošljava kandidate bez konkursa i pretvara BIA u stranačku policiju”.

Iz te stranke poručuju da će predložiti amandmane na izmene zakona koji će imati za cilj da spreče direktora Agencije da lično zapošljava.

“Vlada mora da donosi odluku o uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Agenciji, a konkurs za zapošljavanje u BIA mora da bude obavezan jer je to jedini način da se zloupotebeprilikom zapošljavanja svedu na najmanju moguću meru” smatra DS.

U skupštinsku proceduru ušle su izmene i dopune Zakona o BIA a jedna od novina je da će ubuduće akt o sistematizaciji radnih mesta u Agenciji donositi direktor uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.