BEOGRAD – Američki senator Ron Džonson izjavio je večeras da se nada da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija da se suprotstave svim pokušajima da se da diplomatski imunitet Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, dok je Vučić poručio da Srbija donosi odluke u skladu sa svojim interesima.

Odgovarajući na pitanja novinara, nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, kako vidi Humanitarni centar u Nišu, Džonson je naveo da davanje imuniteta tom centru ne bi bilo u najboljem interesu ljudi u Srbiji u smislu izgradnje privrede i stranih ulaganja.

Da bi kapital ovde došao, potrebno vam je što manje korupcije i vladavina prava, kao i indikacije da se država zaista kreće ka tržišnom kapitalizmu i stabilnosti, a, na žalost, predsednik Rusije Vladimir Putin demonstrira suprotno”, rekao je Džonson.

Predsednik Srbije je, nadovezujući se na Džonsonove reči, poručio da Srbija odluke donosi u skadu sa svojim interesima, ističući da nismo bili izloženi nikakvoj vrsti agresije po tom pitanju.

“U skladu sa interesima nezavisne i stabilne Srbije donosićemo odluke”, podvukao je Vučić.

On se zahvalio Džonsonu na iskrenosti i otvorenosti i dodao da je republikanski senator uvek bio takav, kao što je takva i naša pozicija.

Kako je rekao, oko Kosova i Metohije imamo različite stavove, ali uvek možemo da razgovaramo o tome na otvoren i pošten način.

“Ma kako to bilo teško za nas, to je lekovito za naše društvo i i mislim da je dobro da naši američki prijatelji žele da čuju naše stavove i mišljenje”, naznačio je Vučić.

Govoreći o tome kako se u Vašingtonu gleda na uticaj Rusije u Srbiji, Džonson je rekao da bi voleo da je Rusija “prijateljski rival” Sjedinjenih Država i zapadne civilizacije, dok sa druge strane “imamo situaciju da smo postali neki neprijatelji”.

Kako je rekao, posle raspada S S SR-a, postojala je jako dobra prilika da rade zajedno za benefit svih ljudi, te da je SAD spremna da bude prijatelj, a ne rival Rusiji, ali da je na ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da donese odluku.

“Mi radimo na tome da očvrsnemo svoju odlučnost i da svi u Rusiji shvate da ćemo se suprotstaviti maltretiranju i agersiji”, rekao je Džonson.