SMEDEREVSKA PALANKA – Radnici Goše su jutros odlučili da prekinu štrajk, a prvi radni dan biće onaj kada dobiju prvu uplatu na ime zaostalih primanja, izjavio je Tanjugu predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

On je objasnio da je odluka o prekidu štrajka doneta nakon dogovora rukovodstva sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), koja će sa 20 miliona dinara pomoći da se završi posao za Iran,

On je rekao da će zahvaljujući tom poslu radnici dobiti po 30.000 dinara ove nedelje i još 30.000 dinara naredne nedelje, kao i da će početi da rade čim dobiju prvu uplatu.

“Dogovor smo postigli sa AOFI, uz asistenciju Ministarstva privrede. Vlada je dala zeleno svetlo za taj posao”, naveo je Vujičić.

On je objasnio da je reč o poslu koji je započet pre godinu dana, odnosno izvozu vrata za vagone u Iranu.

Posao za Iran je vredan 400.000 evra i AOFI će dati Goši 20 miliona dinara kako bi taj posao mogao da se završsi, što će biti za oko 20 dana.

Zatim će, prema njegovim rečima, Goša naplatiti sredstva i vratiti novac AOFI.

Kako kaže Vujičić, 20 miliona dinara biće iskorišćeno za uplate radnicima i nabavku materijala.

“Ako, na primer, novac dobijemo u petak, prvi radni dan će biti u ponedeljak”, naveo je Vujičić.

Ministar privrede Goran Knežević je nedavno izrazio uverenje da će Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke za neki dan početi da radi u određenim segmentima.

Ministar je rekao i da su pregovori sa Gošom “mačka u džaku” sve dok se ne pojavi vlasnik – Lisnart holdings limitid sa Kipra.

Knežević je sa radnici i rukovodstvom Goše održao više sastanaka.

Radnici Goše su više od meseci u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža.

U Goši ima oko 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika.

Glavni zahtev Štrajkackog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od 2015.

Gošu je privatizovala 2007. godine slovačka firma ŽOS Trnava, a sadašnji vlasnik je “Lisnart holdings limitid” sa Kipra. Radnici tvrde da je to isti vlasnik.