PRIŠTINA – Kandidat za premijera velike, tzv. ratne PAN koalicije, okupljenje oko Demokratske partije Kosova, Ramuš Haradinaj, ponovio je danas uveravanja da će ta koalicija uskoro obezbediti parlamentarnu većinu za izglasavanje predsednika parlamenta, a potom i za formiranje vlade.

Haradinaj je, nakon još jednog propalog pokušaja konstituisanja parlamenta, podsetio da je juče upozorio da velika koalicija još nje spremna za izbog predsednika, odnosno da nema neophodnu većinu od 61 poslanika, preneo je portal Lajmi.net na albanskom jeziku.

Kosovska skupština ima 120 poslanika.

On je još jednom izneo uveravanja da će uskoro ta koalicija izaći sa očekivanim rezultatima i da neće trošiti još mnogo vremena.

Zbog nemogućnosti da obezbedi parlamentarnu većinu za izbor Kadrija Veseljija za predsednika Skupštine, PAN koalicija praktično već dva i po meseca blokira formiranje kosovskih institucija.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji održani su 11. juna, a prvo konstitutivno zasedanje 3. avgusta, samo tri dana pre isteka roka za njeno održvanje.

Prema kosovskom ustavu pobednička PAN koalicija jedina ima pravo da predloži kandidata za predsednika. Oni, međutim, ne odustaju da to bude lider DPK Kadri Veselji, za kojeg međutim, ne želi da glasa većina poslanika.

Nastavak konstitutivne sednice biće održan najverovatnije 7. septembra.