Beograd – Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović zatražio je danas od nadležnih državnih organa u skupštini Srbije da mu se pod hitno dostave odgovori na već postavljena pitanja o posmrtnim ostacima koji su pronađeni u novopazarskom naselju Hadžet.

On je kazao da sumnja da se radi o posmrtnim ostatcima uglednih Bošnjaka koji su streljani na Hadžetu i navodi da mu je neshvatljivo da se u 21 veku pronađe masovna grobnica a da svi o tome ćute te da se pronađene kosti smeđtaju u kartonske kutije od čipsa a sve to u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU.

Imamović je rekao da je eshumacija sprovedena neadekvatno, nesreučno i krajnje neprimereno i ponižavajuće, kako za žrtve tako i njihove porodce navodi da je SDA od nadležnih državnih organa tražila da se u najkraćem mogućem roku dostave sve informacije u vezi sa tim postupkom a sve zbog izuzetne izuzetne osetljivosti ovog slučaja.

U skladu sa zakonima i propisanim zakonskim rokovima, mi ponovo tražimo od Ministra Pravde, ministra Policije i Republičkog javnog tužioca da nam bez odlaganja dostave odgovore na pitanja, ko je i pod kojim okolnostima otkrio masovnu grobnicu i posmrtne ostatke na Hadžetu, ko je dao nalog za eshumaciju i ko je odgovorno lice u ovom postupku” rekao je on.

Narodni poslanik zapitao je da li su na lokalitetu masovne grobnice sprovedene sve procedure propisane zakonom i da li je eshumacija potpuno obavljena do pronalaska svih posmrtnih ostataka pronađenih u ovoj masovnoj grobnici te ko je nadležan da utvrdi identitet tih ljudi naveo je Imamović.

Kosti na temeljima Hitne službe u Novom Pazaru pronađene su pre mesec dana, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac u izjavi pre par dana rekao je da je grad imenovao veštaka koji će pratiti ceo proces i da su ostaci prosleđeni u Beograd o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

indeksonline.rs