ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković traga za zakonitim rešenjem za uklanjanje sporne spomen ploče sa ustaškim pokličom “Za dom spremni” u Jasenovcu, a koja je nakon izave ministra pravde Dražena Bošnjakovića da za to nema uporišta u zakonu, ozbiljno zapretila padu vlade, piše zagrebački Jutarnji list.

“Naći ćemo zakonit način za zamenu ploče”, kratko je rekao Plenković na pitanje sudbine spomen-ploče 11 pripadnika HOS, koja je podignuta u Jasenovcu, a sporna je, piše list, zato što se u grbu Udruženja HOS-a nalazi ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

HNS, manja članica vladajuće koalicije, postavila je rok za uklanjanje pomenute ploče i poručuju da, ako do toga ne dođe, da će oni smatrati da su izigrani i da neju šta više da traže u ovoj vladi.

Međi su spominjali da je krajnji rok HNS za uklanjanje ploče kraj septembra. Premijer Plenković, međutim, nije rekao kada će ona biti uklonjena, niti je otkrio hoće li se pričekati donošenje novog zakona, ili će se pritom pozvati na odluke Ustavnog suda, koje kažu da je upotreba fašističkih simbola nedopustiva.

Jutarnji napominje da je Plenković nedvosmisleno rekao da će ploča biti zamenjena, kao i da će vlada to učiniti na način koji neće dozvliti dilemu da li će taj potez biti zakonit.

Izjava Bošnjakovića, naime, da po pitanju uklanjanja sporne ploče ništa neće biti preduzimano bar do marta naredne godine izazvala je niz reakcija u hrvatskoj javnosti i regionu, a čak su se, piše list, počela otvarati pitanja opstanka vladajuće koalicije budući da je HNS svoj ulazak u vladu uslovio rešavanjem tog pitanja.

Jučerašnja izjava potpredsjednika te stranke Predraga Štromara, međutim, kazuje suprotno.

” Imamo dogovor s premijerom Plenkovićem da takvih obeležja više neće biti u javnosti Republike Hrvatske. I dalje stojim kod toga”, rekao je Štromar i ustvrdio da će premijer “to vrlo brzo odraditi”.

Štromar je takođe, piše ovaj zagrebački dnevnik, rekao i da nema rokova u kojima bi se ovo pitanje moralo rešitim i time odbacio nagađanja da to mora biti u setembru.

Pozivajući se na nezvanične informacije iz Ministarstva uprave, ministar uprave Lovro Kuščević, u čijem je resoru i sporna ploča, upravo bi o toj temi danas trebao da održi konsultacije u vladi, a nakon toga je za očekivati da će se na dnevni red jedne od narednih sednica staviti i odgovor na SDP-ovu interpelaciju iz aprila ove godine o zlouporabi ustaških simbola, piše Jutarnji.

Iz odgovora na interpelaciju, navodi se, biće i jasnije kako će vlada rešiti konkretnu situaciju.

Moguće je da će pričekati stav vladine Komisije za suočavanje s prošlošću i donošenje zakona kojim bi se jasno odredilo prema upotrebi fašističkih simbola (moguće i drugih totalitarnih režima), ali i da se intervenise na osnovu Ustava i dosadašnjih stavova i odluka Ustavnog suda.

Sporna ploča u Jasenovcu je postavljena krajem prošle godine, a sredinom decembra je tim povodom saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sistem nakon dva dana rasprave konsenzusom doneo zaključak u kojem, između ostalog, piše da ustaški poklič ”Za dom spremni” u grbu Udruženja vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima.

Odbor je istovremeno pozvao nadležne da preduzmu neophodne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sećanja na njih, a pogotovo na mestima kao što je Jasenovac.